В петък вечерта в търговския център»Олимпия» в центъра на Мюнхен неизвестни откриха стрелба. Информацията за това веднага се появи в интернет. Ползвателят от Туитър Thamina Stoll  е един от първите, който съобщи  за поне 30 полицейски автомобили в района, а над мястото на произшествието кръжи вертолет. Други очевидци започнаха да транслират пряко от мястото на произшествието чрез Periscope.

 

Телевизия N-24, позовавайки се на очевидци, показа видеозапис: на него се вижда мъжка фигура на фона на ресторант «Макдоналдс», чуват се изстрели и викове на бягащи хора. Вероятно това е самото начало на терористичния акт.

 

«Имам видеозапис на стрелящия, това беше мъж, беше странно облечен», — заяви в ефир момиче, което е главният очевидец на случилото се.

 

Мюнхенската служба за бърза помощ заяви, че фиксира инциденти със стрелба на няколко места в града.

 

Точни данни за терористичния акт няма. По предварителна информация, в резултат на стрелбата само в «Олимпия» са загинали минимум 15 човека. Съдейки по официалните данни, огласени от немската полиция, загинали са не по-малко от трима. Освен това, таблоидът Bild твърди, че един от престъпниците се е самоубил.

 

Представителите на търговския център първоначално не коментираха ситуацията, съобщавайки само за «възникване на проблеми». Но по-късно служители от търговския център разказаха на журналисти, че са видели мъж с пушка.

 

Правоохранителните органи на този етап на мога да назоват точното число на терористите.

 

«Стрелбата можеше да е от един или няколко човека, колегите са на мястото, изясняват обстоятелствата. На този етап не може да се каже какъв е мащабът на всичко това. Има ли жертви или пострадали, също се уточнява», — заявиха от полицията.

 

По-късно полицията уточни, че нападателите са били трима, помолиха хората да избягват появата си на публични места. Това заяви и министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман, който съобщи, че  престъпниците са «поне трима».

 

Къде се намират те, също остава неизвестно. В града е спряно метрото, наземният транспорт и дори движението по няколко магистрали. Евакуирана е централната гара.

 

 

Според информация от  Focus, в операцията по обезвреждането на престъпниците участват «стотици полицаи», а престъпниците имат «раница с взривни вещества».

 

Медиите съобщават за стрелба на площад Карлсплатц, който се намира на около 5.5 км от «Олимпия».

 

«Тази информация не съответства на действителността», — казаха от полицията.

 

Много наблюдатели отбелязват, че при събитията в Мюнхен в интернет е се появили много голям брой дезинформация.

 

Някои очевидци твърдят, че нападателят е извикал «Аз съм немец!». А другият престъпник, който имал военни боти, крещял «Мръсни чужденци».

 

Това е втората атака за по-малко от седмица. В понеделник 17-годишен от Афганистан рани четирима в южна Германия. Той бил въоръжен с нож. Пострадаха около 15 човека. Нападателят бе застрелян от полицията при опита му да се скрие. Според баварските власти, рано е да се говори за мотивите на нападателя. Немските медии съобщават, че той викал «Аллах акбар», но това не е потвърдено официално.

 

«Германия се сблъска с явна, неприкрита заплаха на ислямски тероризъм»

 

 

 

 

Заместник директора от Центъра за Германски изследвания от Института за Европа към РАН Александър Камкин припомни, че в началото на годината след кьолнската «нощ на дългите ръце», немската полиция е арестувала няколко групи радикално настроени ислямисти в Аспен, Хановър. Те са готвели терористични атаки.

 

«Бяха иззети взривни вещества. Факт е, че има ядки на радикални ислямисти в Германия, това не е изненада вече за никого, това е печален факт. Немците, както и Израел, сега се перманентна цел за терористите», — каза Камкин.

 

 

 

Експертът счита за печална позицията на официалната власт, например относно афганистанеца, който заколи с нож няколко човека в началото на седмицата.

 

«Лидерът на фракцията на зелените в местния ландтаг заяви, че полицията била превишила своите правомощия, че това не е убиец, а жертва, че полицаите са проявили склонност към расизъм и ксенофобия. Такова етническо самоубийство предизвикват неразбирането у всеки здравомислещ човек», — подчертава той.

 

Според него, независимо от големия брой непотвърдена информация, в Мюнхен «явно се случва нещо приличащо на терористичен акт или това са някакви доразбирания между различни етнически групировки».

 

«Вероятно това е била група ислямисти-емигранти, които са решили да докажат своята преданост на ИД и да проявят себе си, както вече нееднократно се случва в Европа. А може да е бил и немският Брейвик, макар това да е малковероятно», — твърди той.

 

Камкин добави, че на фона на мигрантската криза и групите радикални ислямисти, които присъстват в много европейски страни, «може да се твърди, че Германия се сблъска с явна, неприкрити заплаха от ислямистки тероризъм от страните от Близкия  и Средния Изток».

 

«Немското общество е поставено пред напълно нова реалност, в която Германия ще трябва по някакъв начин да оцелява в близките десетилетия. Вече не е възможно да се огради от тези проблеми. Да се прогонят всички пристигнали също не е възможно, това ще е против европейските ценности», — счита той.

 

Камкин не изключва, че Европа все повече ще потъва в хаоса, освен ако «европейците не се върнат към здравия разум и приемат по-строго миграционни закони».

 

«Касапницата във влака Нюрнберг, стрелбата в Мюнхен — това са крайно опасни в дългосрочна перспектива инциденти, които няма как да внушат сигурност на немците в утрешния ден.

 

За да се промени ситуацията, ще са нужни твърди мерки от страна на европейските правителства», — прави извода експертът.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;