Турската власт започна масови репресии срещу привържениците на Гюлен, но вече пети ден не може да залови всички, които действително участваха в преврата срещу Ердоган.

 

Нещо повече, Анкара, съдейки по всичко, и до днес няма пълна информация за метежа и крие неговите мащаби.

 

Турските власти заявяват, че в пуча не е участвало висшето командване, но то може да е размислило след като метежът започна да «издиша».

 

Например, странна е ситуацията около ръководителя на Генералния щаб Хулуси Акар. Първоначално той бе взет за заложник, после го освободиха, но съдбата му и до днес е неизвестна. Ясно е само това, че Реджеп Ердоган назначи за нов началник на Генералния щам Умит Дундар, Ердоган заяви, че не знае къде се намира Акар.

 

Анкара официално заяви, че основната сила на метежниците са били ВВС и военната полиция — жандармерията. На страната на метежниците е била част от офицерите и войниците от първа и втора армии, ВМС  и полицията.

 

По данни на турски СМИ, инициатор на пуча е бил главнокомандващият ВВС на страната Акин Озтюрк и действащият командващ сухопътните войски Метин Лийдил. Идеолог на преврата, според Анкара, е Гюлен, който живее в САЩ.

 

Огромното напрежение между Ердоган и Гюлен е налице отдавна. Затова е трудно де се определи днес, бил ли е метежът опит на военните, както и по-рано, да се спре ислямизацията на страната, или е бил заговор на проповедника. Вероятно в чистката са попаднали много от привържениците на Гюлен, които не са имали никакво отношение към метежа.

 

Жертви на чистките са вече над 50 000 човека в Турция — половината от тях са военни, полицаи и жандармеристи. Останалите — учители, преподаватели в университети, губернатори, съдии, журналисти, религиозни дейци, счетоводители…Част от тях са задържани, останалите  са уволнени или отстранени от работа без право за бъдещо практикуване по специалността. Турските аналитици твърдят, че чистката на гюленистите е била планирана още преди метежа.

 

«Един турски прокурор, който е отстранен от работа заради преврата, умря преди два месеца. Повече от видно е, че чистката е планирана», — написа в Туитър турският аналитик и журналист Махир Зейнал.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;