Турският пилот сам е взел решението да свали руския Су-24, заяви в интервю за Sputnik заместник председателя на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, депутатът от парламента Ясин Актай.

 

Депутатът отбеляза, че около ситуацията със сваления руски самолет е имало неясни моменти за Турция.

 

«Нарушението на въздушното пространство в продължение на 17 секунди и повтарянето на подобни нарушения, разбира се, са недопустими. Но да оставим това настрана.

 

Решението да се свали самолета е било взето във въздуха. Подобни решения взема пилотът сам, той се ръководи от правилата за употреба на сила», — каза Актай.

 

Той подчерта, че пилотът е можел да не сваля самолета, който «е нарушил въздушното пространство за кратък срок и е имал намерение да го напусне».

 

 

«Унищожавайки руския самолет, който, както беше ясно, вече е напускал въздушното пространство, предизвиква въпроси»,- добави той.

 

Според него, Турция е защитавала действията на своя пилот, «за да не подложи на съмнение нашите правила за употреба на сила».

 

«В края на краищата Турция и Русия решиха проблемите помежду си, слава Богу. Но ако тези съобщения (за задържането на пилотите, свалили руския самолет) се потвърдят, това ще съдейства за подобряване на отношенията между Русия и Турция и ще стимулира развитието на съществуващите споразумения между страните», — заключи Актай.

 

 

Тагове: ; ; ; ;