Посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче заяви, че няма да има проблеми с пътуванията на български граждани, дори при въвеждане на извънредно положение в югоизточната ни съседка, съобщи БНР.

 

Гьокче бе категоричен, че извънредното положение, което трябва да бъде одобрено от парламента в Анкара преди да влезе в сила, няма да се отрази нито на туризма, нито на двустранните търговски отношения.

«Бизнесът ще върви както обичайно. Няма да има ограничения върху свободното движение на хора. Може да посетите всяко място, което пожелаете. Това е административна мярка, която ще засегне държавните институции. Тя не е насочена към икономическия живот. Целта е да се улесни събирането на улики срещу участниците в опита за преврат. Това не е военно положение».
Турският посланик увери, че правата и свободите на гражданите в Турция ще бъдат спазвани и припомни, че страната му е сред основателите на Съвета на Европа.

 

Гьокче не споделя и притесненията на български политици, че Турция няма да може да гарантира сигурността на изборите на сънародниците ни за български президент тази есен:

«Това няма нищо общо нито с президентските избори, нито с туристическите посещения или друг вид пътувания. В момента има милиони туристи в Турция, включително и българи. Турция ще бъде безопасна и ще гарантира сигурността и правата на всички, които се намират там».
По-рано Министерството на външните работи на България уведоми българските граждани, че не е желателно да пътуват в Турция  предвид въведеното извънредно положение в страната и напрежението около неуспелия опит за военен преврат.
МВнР на страната настоятелно призовава българските граждани да НЕ пътуват за Турция, защото тези дни е бил убит водач на автомобил, който не се е подчинил на военен, заповядал му да се легитимира на турски език.
 
 Министерството на външните работи на България публикува препоръки за онези български граждани, които все пак няма да се съобразят с препоръката и ще заминат за  Турция, като акцентира върху нуждата да не посещават обекти с голямо струпване на хора при пътуванията си в Турция.
По-рано лидерът на Демократи за силна България и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев изрази притеснения относно провеждането на български национални избори в Турция в създалата се обстановка:

 

«Знаете,че се отнасяме с огромно уважение.  Ние самите винаги сме търсили подкрепа сред българите от малцинствата. Става въпрос за сигурност и организация на избори. Как точно си го представяме по време на извънредно положение, защото аз не мога да си го представя».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;