AK PARTI TBMM GRUP TOPLANTISIТурският президент Реджеп Ердоган обеща в интервю за агенция «Ройтерс», че в страната ще бъде извършено бързо  преструктуриране на въоръжените сили.

 

Това е първото интервю на Ердоган след обявяването вчера на извънредното положение в страната. То бе одобрено от турския парламент с болшинство.

 

 

За агенция Ройтерс Ердоган каза, че е имало значителни пропуски в работата на разузнаването преди опита за военен преврат миналия петък.

 
Според него, напълно вероятно е да бъде направен нов опит за преврат, но, според твърденията му, това ще е много трудно, защото в момента властите са много бдителни.

 

Предстоящата среща на Върховния военен съвет на 1 август, извършващ надзор на въоръжените сили, може да бъде изтеглена с една седмица, за да се обсъди тяхното преструктуриране. Съветът включва министър-председателя, министъра на отбраната и началника на генералния щаб.

 

«Те работят заедно по въпроса и много скоро ще се появи нова структура, в която ще бъде влята свежа кръв», каза Ердоган.

 

Президентът на Турция заяви още, че няма пречки да се удължено извънредното положение и след изтичането на трите месеца, ако се наложи. Това ще позволи на правителството му да предприеме бързи мерки срещу поддръжниците на преврата и ще позволи на президента и кабинета да заобиколят парламента в издаването на нови закони, включително да ограничат правата и свободите, ако сметнат за добре.

 

(Припомняме, че извънредното положение до момента е гласувано за 3 месеца, то включва забрана за провеждане на събрания, протести, обиск и арести без наличието на съдебни решения и други екстрени мерки, бел.ред).

 

Според Ердоган, движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото президентът на Турция смята за мозък на опита за превземане на властта, ще бъде третирано като поредната сепаратистка терористична организация.

 

Такива, според Ердоган и турската официална власт са и кюрдските въоръжени групировки, с които държавата се бори от три десетилетия, допълни Ердоган пред «Ройтерс».

 

Агенцията  отбелязва, че президентът е изглеждал спокоен и сдържан по време на цялото интервю, но охраната вътре и около просторния дворцов комплекс е била засилена.

 

В градините били разположени специални полицейски части, а на пътищата, водещи до двореца, са били направени импровизирани контролно-пропускателни пунктове, включително с боклукчийски камиони, блокиращи достъпа до комплекса.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;