Усеща се безпокойство и раздвижване по българо-турската граница, каза в интервю за Нова Телевизия премиерът Бойко Борисов:

«Усеща се раздвижване от другата страна на границата, и неспокойно е. Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където засилихме охраната, не се контролира.

 

Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, армия, полиция и началниците им са там. Готвим се за тежък проблем с бежанците. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри», заяви Борисов.

 

«Никой разумен политик няма да подкрепи военно положение», коментира опита за преврат в Турция българският премиер.

 

Той каза, че трябва много внимателно да се говори по темата:

«Много внимателно трябва да се говори по темата, защото по-близко от това няма. Не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България».

 

Премиерът съобщи, че предстои да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган на 24 август.

 

Все по-тревожна става ситуацията в Черно море, коментира Борисов:

 

«Всичко от Студената война се повтаря в още по-черни краски. Напрежението между великите сили става нетърпимо. Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. През Черно море наближават и си отиват. Но ние вдигаме двойка изтребитили в морето. Не всички натовски държави обаче го правят.

 

Все по-тревожно става и в Черно море.

 

 

Нищо не виждам в средносрочен план, което да успокои света. Хороскопът на света е лош», заяви премиерът.

 

 

Във връзка с предстоящите президентски избори той беше категоричен, че ще изтегли ГЕРБ от управлението, ако партията не спечели вота:

 

«Ако сме успели, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет, дори и ако трябва със смяна на министрите, за да усилим последната година на управление».

 

«Като се има предвид, че от 1 януари 2018 година поемаме председателството на ЕС, ще трябва да се мисли и за парламентарни избори. Ако бъдем победени, ще искаме предсрочни избори», заяви Борисов.

 

Той съобщи, че коренно преразглежда фигурата на кандидата за президент на ГЕРБ, по думите му той трябва да е обединител.

 

«Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира в съвременния свят и да консолидира нацията», аргументира се премиерът, като уточни, че ще съобщи номинацията през септември.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;