Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли жалбата на Русия и 68 състезатели срещу забраната, наложена от Международната федерация по лека атлетика заради допинг скандала, който спира участието на руските спортисти на Олимпийските игри в Рио.

 

Това заяви генералният секретар на Арбитража Матю Рийб:

Институцията в Лозана заседава във вторник, след като 68 руски атлети, включително голямата звезда Елена Исинбаева, подадоха жалби срещу решението на ИААФ да не ги допусне до участие в Рио 2016.

В рамките на следващата седмица се очаква решението на МОК дали ще допусне въобще руските спортисти до участие на олимпийските игри. Причината е докладът на канадския професор по право Ричард Макларън, който доказа системна употреба на допинг на руските представители на зимната Олимпиада в Сочи 2014, както и държавната намеса за прикриване на положителните проби.

 

Освен това МОК трябва да прецени дали ще допусне до участие в Рио де Жанейро Дария Клишина и Юлия Степанова. Двете получиха разрешение от ИААФ да участват на Олимпиадата, но като независими спортистки, а не под знамето на Русия, предаде БНР.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;