Турският президент Реджеп Ердоган скоро може да стане най-могъщият лидер на държавата от времето на Мустафа Кемал Ататюрк, който основа съвременна Турция.

 

Той може да се превърне и в най-могъщият лидер от времето на разпада на Османската империя, счита аналитикът, ръководител на програмата за турски изследвания от Вашингтонския институт по близкоизточна политика Сонер Кагаптай.

 

След неуспелия преврат турският президент ще действа по два сценария. Първият от тях е радикален.

 

Консервативният и ориентиран към исляма Ероган може да използва религиозните настроения, породени от опита за преврат, за да пренебрегне конституцията и да положи началото на Ислямската революция, цитира становището на Кагаптай американското списание The Atlantic

 

Настоящата атмосфера в Турция напомня Иран през 1979 година по времето на Ислямската революция — тогава там също имаше нажежени страсти по улиците, джамиите призоваваха към политически акции, налице беше смесване на политиката с религията, отбелязва аналитикът.

 

Впрочем, крайно малковероятно е Ердоган да тръгне към подобна стъпка.

 

И все пак, «сценарият Иран 1979 г. никога не е бил така близък до реалността, както сега», — уверен е Кагаптай.

 

Най-вероятният втори сценарий.

 

При него Ердоган има изгода да използва подкрепата след пуча, за да може чрез парламента да направи поправки в конституцията. Същността на тези поправки са да се промени формата на управление в президентска — разбира се, начело със самия Ердоган.

 

 

Подобен подход съответства на «прагматичния, ориентиран към поетапност» стил на турския лидер.

 

Преди опитите за преврат Ердоган успя да съсредоточи в ръцете си огромна власт — той вървеше по този път цели 13 години, се казва в статията.

 

Преди пуча турският президент успя да придобие облика на преследващ опонентите си — обикновено преследваните се подозираха в заговор, посочва Кагаптай.

 

Но сега стана очевидно, че заговор действително е имало.

 

Отсега нататък борбата на Ердоган с опонентите ще стане широкомащабна. Колкото по-близо се намира турският лидер към абсолютната власт, толкова по-трудно ще бъде на опозиционерите да се борят с него по демократичен начин — всяко движение може да бъде обвинено в подкрепа  на преврата, а следователно — да бъде обявено извън закона, счита Кагаптай.

 

Главната жертва на метежа стана армията. От години Ердоган се опитва да неутрализира военните с помощта на съдебни дела. Но неуспешния преврат «стана последният пирон в ковчега» на дългата историческа традиция, при която турските военни бяха «великите сидии» на турската политика и се считаха за «защитници на консервативния ред и политиката на отделяне на религията от държавата»,  твърди аналитикът.

 

Преди пуча много аналитици считаха, че «ако Ердоган отиде твърде далеко, военните винаги могат да му попречат. Сега Ердоган има карт-бланш да отиде толкова далеко, колкото поиска. През цялото време се чудехме, каква ще бъде политиката на Ердоган. Сега вече ще я видим», — твърди Кагаптай.

 

Преди няколко дена в Турция бе предотвратен държавен преврат.

 

Основните сили се сблъскаха в Истанбул и Анкара.

 

Загинаха 190 турски граждани, над 100 метежници са убити, около 1500 човека са ранени.

 

Арестувани или уволнени са 50 000 турски граждани.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;