Чистките във Въоръжените сили на Турция ще окажат негативно въздействие върху боеспособността на армията, това твърди директорът на Центъра за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров.

 

Според него, такъв подарък кюрдите дори не са и сънували. За 40 години въоръжена борба те не са и мечтали толкова полковници и генерали да бъдат изкарани от строя — в това число от бойните действия.

 

Но това съвсем не означава, че турската власт ще прекрати наказателните операции срещу тях.

 

В момента кюрдите могат да се възползват и успешно да провеждат акциите си, твърди Багдасаров.

 

В последно време, заради големия брой жертви сред мирното население, партизанските отряди на ПКК бяха принудени да напуснат градовете и отново да се върнат към бойни действия главно в селски местности.

 

Но в момента нещата мога да се променят.

 

Нещо повече, по последни данни, в края на май във военната база «Инджирлик» в Турция под ръководството на командващия войските на САЩ за Близкия Изток Джоузеф  Уотъл — това е същият генерал, който пътува до Сирийски Кюрдистан, е била организирана среща между турските власти и представители на ПКК.

 

В резултат страните са сключили следното споразумение: партизаните от ПКК трябва да отстъпят от кюрдските градове в юго-източна Турция в планините, а турското правителство ще позволи на «Демократичните сили на Сирия», в чиято основа са отрядите от YPG, да контролират районите западно от река Ефрат в северна Сирия. В момента тези договорености ще бъдат анулирани.

 

Някои части на ВС на Турция действиятелно са напуснали местата, в които има бойни действия с кюрдите. Оказва се, че в опита за държавен преврат са били замесени офицери и дори командващите 2-ра и 3-та полеви армии — генералите Адем Хадути и Ердал Озтюрк.

 

Макар в миналото Хадути нееднократно да е бил награждаван от правителството за успешната си борба с ПКК (втора армия отговаря за охраната на границите на Турция със Сирия, Ирак и Иран, трета е дислоцирана на границата с Грузия и Армения, но редица части са разположени в кюрдските райони).

 

 

Много войници в кюрдски градове са били арестувани от турската полици. С тях се постъпва така, както постъпват с членовете на Работническата партия на Кюрдистан — слагат им белезници, събличат ги голи, бият до смърт.

 

А самите тези войници преди седмица заедно с полицията са участвали в бойни действия с кюрдските партизани.

 

Например, има информация, че в град Ширнак — административен център на едноименната провинция, са били арестувани над 300 «терористи» от Въоръжените сили по подозрение за връзки с имама Гюлен.

 

 

 

Ако превратът беше успял и на власт в Турция бяха дошли метежниците, то за кюрдите това съвсем нямаше да бъде подарък.

 

Опозиционерите, които в момента са срещу Ероган в лицето на метежниците се придържат към три принципа — антиислямизъм, антикомунизъм и антикюрдски сепаратизъм.

 

 

Но, вероятно, щяха да се съгласят на някакво примирие с кюрдите.

 

Освен това, в Турция в момента отварят втори фронт въоръжените части на Обединеното народно революционно движение  (Halkların Birleşik Devrim Hareketi — HBDH) — обединение на левите турски партии, в които влиза Турската комунистическа партия/марксистко-ленинска.

 

В момента в Сирия е формиран плацдарм — провъзгласената от кюрдите Федерация Северна Сирия, която се подкрепя от американците.

 

Припомням, продължава Багдасаров, че САЩ се борят срещу ИД с помощта на бойните отряди на YPG от сирийската партия «Демократичен съюз», който е в тесен съюз с ПКК.

 

В момента сирийските кюрди щурмуват Манбидж, в перспектива — ще излязат към граничните Джераблус и Африн — т.е. пробват да съединят кюрдските кантони в единна линия на турско-сирийската граница.

 

А от Сирийски Кюрдистан получават подкрепа не само отрядите на ПКК, но и на HBDH, защото Турската комунистическа партия също се базира в Сирия и има добри връзки с ПКК.

 

От 2002 г. Турската комунистическа партия изпраща доброволци в Сирия, за да се борят на страната на YPG.

 

Членове на партията участват в освобождението на Синджар в Иракски Кюрдистан, сражавайки се в редовете на ПКК.

С. Багдасаров

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;