Лидерите на Ислямска държава за съжаление са прогонените иракски военнослужещи от времето на Саддам Хюсеин.

 

Това каза проф. Владимир Чуков, външнополитически анализатор и автор на книгата «ДАЕШ. (Не) Ислямска държава» в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

 

По думите на проф. Чуков в последните години на управлението си Саддам Хюсеин «много силно лансира навлизането на салафизма«.

 

«Тези от офицерите, които са били рецитатори на корана, са се издигали по-бързо в йерархията. Офицерите, които създадоха Ислямска държава бяха точно от тази генерация, много силно повлияни от салафизма. Но иракския салафизъм има разлика от саудитския. Той е конформистки».

 

«Икономиката на Ислямска държава е много интересен хибрид със силни елементи на това, което бе по времето на Саддам Хюсеин. Държавните дотации за големите заводи и за стоките от първа необходимост продължават».

 

 

В областта на политическото управление по думите на проф. Чуков «има нещо като министерски съвет, т. нар. дивани — министерства, както е било по времето на халифата».

 

Управлението на въоръжените сили е много важно за тази държава, каза професора.

 

«То прилича на германския отбор по футбол — адаптира се спрямо противника».

 

 

«САЩ допуснаха огромни грешки. Първата бе разпускането на въоръжените сили. 600 000 човека, които водиха войната срещу Иран, които анексираха Кувейт, с невероятни практики, много силно мотивирани, в един момент се видяха на улицата. Логично е да създадат терористични банди».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;