Във вторник вечерта, на 19 юли, Барак Обама и Реджеп Ердоган разговаряха по телефона, за да обсъдят ситуацията в Турция след опита за военен преврат в страната.

 

Американският президент заявил, че САЩ ще окажат на Анкара цялата необходима помощ при разследването на метежа, но Обама призовал събеседника си да проведе следствените мероприятия така, че те да не подронват доверието на турските граждани към демократичните институции на властта и закона.

 

Официалните източници не съобщават, помолил ли е Ердоган лично Обама да предаде на Турция живеещия в САЩ опозиционен турски ислямистки проповедник Гюлен, казва се само, че те «са обсъдили ситуацията около статуса на Гюлен».

 

Но, съдейки по предишните изявления на Ердоган, Турция вече нееднократно е искала неговото предаване, а след опита за преврат официално се е обърнала с подобна молба към САЩ, изпращайки във Вашингтон пакет документи за екстрадицията на Гюлен, които документи американската власт счита за недостатъчни.

 

Буквално веднага след съобщенията за този разговор пристигна известие за това, че министърът на отбраната на Турция Фикри Ъшик няма да замине за САЩ на среща с участниците от международната коалиция за борба с радикалната групировка Ислямска държава. Както е повече от ясно, той, както и министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, са длъжни да участват в заседанието на Съвета за сигурност на Турция.

 

Случайно или не, но президентът Ердоган назначи това заседания точно в същия ден, когато ще се проведе срещата на представителите на страните-участнички в коалицията във военната база Андрюс около Вашингтон.

 

Всичко напомня ако не театър на абсурда, то достатъчно странна и непоследователна обмяна на думи и действия.

 

Обама призовава Ердоган да спазва при разследването нормите на закона и демокрацията, а в Турция към арестуваните военни вече добавяме уволнените съдии, учители, професори от университети… Всички те попаднаха под метлата, дори служителите от Министерството на спорта  — т.е. всичко говори за ръст на масовите репресии.

 

Лидерът на Белия дом обещава на Анкара всестранна помощ при разследването, но явно не демонстрира готовност да екстрадира Гюлен. В същото време Турция игнорира заседанието на антиидиловската коалиция.

 

Очевидно е, че между съюзниците от НАТО има разкол.

 

Колко далеко може да отиде разколът, какво може да се промени в отношенията между Турция и Запада, предстои да видим.

 

Да, отношенията вече няма да са предишните.

 

Военният преврат в Турция не успя, но послужи като повод за друг преврат — привържениците на политиката на Ердоган в момента извършват преврат над тези, които не са съгласни с президента.

 

Но едва ли НАТО ще изключи Турция.

 

Прекалено им е нужна.

 

От което следва, че циничният Ердоган сега ще започне да шантажира и САЩ, и НАТО.

 

Е, добре.

 

Това вече действително е повод той да бъде свален успешно другия път.

Владимир Ардаев

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;