Иво Иванов от Българското геополитическо дружество, експерт по международни отношения и сигурност, коментира в «Нещо повече» развитието на събитията в Турция.

 

«Ердоган е венчан за властта, възприема се като човек, който е благословен от Аллах да ръководи Турция и всеки, който не приема това, греши не само срещу него, но и срещу Всевишния, каза Иванов. Султан Ердоган обяви, че днес ще има заседание на Съвета за национална сигурност и лично ще огласи резултатите».

 

Иванов прогнозира промени и преструктуриране в армията и коментира, че тя в момента едва ли е най-боеспособна.

 

«В периода 1999-2003 г. западните анализатори виждаха в партията на Ердоган едва ли не партия от европейски тип. Не бива да отричаме, че тази партия дойде на власт с избори и направи революционни промени с подкрепата на хората, които искаха да правят бизнес и ново общество. Но вече няма разделение на властите — Ердоган контролира медиите, корупцията е огромна», отбеляза Иванов.

 

«Ислямизмът на Гюлен беше просветен, той искаше да нагоди нормите на исляма към съвременния свят. Гюлен дава парите си за просвета според тези норми и рамки. И посочва Ердоган като човек, който краде и нарушава нормите», отбеляза Иво Иванов.

 

Принципът на кемализма гласи:

 

«Мир у дома, мир и навън».

 

Ердоган наруши мира. Готов е да се конфронтира с всеки и то за дребни неща, заради които не си струва Турция да губи своя авторитет. Преди преврата той се опита да поправи някои от грешките си.

 

България е единственият му безпроблемен съсед, смята Иво Иванов.

 

Според него, » изходът на Ердоган от политиката е само летален — физическа смърт или сваляне от власт».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;