Wikileaks публикува близо 294 548 мейлa и десетки хиляди документи на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган.

 

Част от тях бяха пуснати онлайн в 23 часа турско време.

 

«Wikileaks избърза с публикуването на документите като отговор на чистката в Турция след опита за преврат», се казва в съобщението на организацията.

 

Имейлите са от общо 762 пощенски кутии на домейна на ПСР и обхващат периода от 2010 година до 6-ти юли 2016 година — само седмица преди опита за преврат.

 

«Трябва да се отбележи, че имейлите, свързани с домейна, се използват предимно за справяне със света» и в по-голямата си част не са свързани с вътрешната политика, посочват от Wikileaks на сайта си, цитирани от «Ал Джазира».

 

Според организацията източникът на материалите е сигурен и той няма никаква връзка с хората зад опита за преврат в Турция от края на миналата седмица или с опозиционни политически партии.

 

След неуспешния опит за преврат Турция проведе мащабни акции по задържането на над 7500 души, сред които полицаи и военни. Други над 9000 държавни служители бяха отстранени от работа.

 

Според властите в Анкара зад опита стои духовникът Фетуллах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г.

 

По-рано от Wikileaks заявиха, че турското правителство ще се опита да наложи цензура върху разпространяването на документите и призова публиката да е готова да се опита да заобиколи опитите за блокиране на достъпа до тях.

 

«Турците по всяка вероятност ще бъдат цензурирани, за да се предотврати четенето на очакващите публикуване над 100 000 документа за политиките, довели до преврата», посочиха от организацията в понеделник в Twitter.

 

Вчера от организацията съобщиха, че след обявяването на подготвяното пускане на информация сайтът им е станал обект на хакерски атаки.

 

«Нашата инфраструктура се намира под продължителна атака», заявиха в Twitter.

 

«Не сме сигурни за истинския произход на атаката. Времето предполага (тя да е дело на – бел. ред.) фракция на турската държавна власт или нейни съюзници», казват още от сайта.

Тагове: ; ; ; ; ;