В  свое интервю бившият представител на САЩ към ООН Джон Болтън два пъти повтаря, че турският президент Реджеп Едоган в миналото е приличал на демокрацията на трамвая:

 

«Тъкмо да стигате до нужната спирка и изведнъж слизате преди това».

 

Според Болтън, Ердоган мечтае за реставрацията на «отоманския халифат» и се е възползвал от неуспешния преврат, за да засили репресиите срещу опозицията, която се противопоставя на ислямизацията на Турция. Това съобщи руската служба на ВВС.

 

В същото време бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси отбеляза, че военният преврат в Турция е изглеждал толкова ненормален, че е помислил, че е шега.

 

И Улси, и Болтън заявиха пред  Fox News, че, според тях, отношенията между САЩ и Турция ще се влошат още повече.

 

«Обидно е. Винаги ми е харесвала работата с турците», — заяви бившият шеф на ЦРУ.

 

А известният военен анализатор Ралф Питърс сумира резултатите от случилия се неуспешен преврат под заглавието «Смъртта на последната надежда за Турция».

 

«Неуспешният преврат, който се случи в петък вечерта,  — пише Питърс, — беше последната надежда за Турция да пресече ислямизацията на нейното правителство и деградацията на обществото. Западните ръководители се хвърлиха да осъждат опита за преврат, който те не искаха да разберат. Резултат ще бъде токсичен ислямистки режим до самата врата на Европа».

 

Припомняме, че президентът на САЩ Барак Обама и държавният секретар Джон Кери в петък изразиха подкрепата си към демократично избраното правителство на Турция и призоваха всички страни да проявят сдържаност и да се избегнат кръвопролитията.

 

Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, се изказа в същия дух.

 

Нейният съперник Доналд Тръмп, който обикновено реагира моментално в профила си в Туитър, изчака до събота, а после пусна голям пост по повод издигането на Майк Панс като кандидат за вицепрезидент и попътно се хвърли към лидерите на американските демократи във връзка с Турция.

 

Тръмп заяви, че «вълненията в Турция са поредната демонстрация на провалите на Обама и Клинтън…Буквално всичко, до което се докосват те, се превръща в ужасен и смъртно опасен проблем!»

 

Говорейки после за това по телевизия Fox News, Пенс повтори Тръмп, заявявайки, че опитът за преврат в Турция е още едно доказателство за «банкрутиралото ръководство на Хилъри Клинтън», която в битността си на държавен секрeтар «в по-голямата част от времето се е извинявала за неуспехите и е хвърляла приятелите на Америка на произвола на Съдбата».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;