Главният прокурор на България Сотир Цацаров по време на дискусията в Народното събрание, организирана от Красимир Каракачанов, посочи, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм и не бива да слагаме равенство между ислям и радикален ислям.

 

Цацаров посочи още, че твърдението, че у нас няма почва за радикален ислям, не е вярно.

 

Главният прокурор говори по предложените промени в Наказателния кодекс, които вече минаха на първо четене в НС, където проповядването на радикален ислям се приравнява с проповядването на фашизъм. Според него трябва да има ясна дефиниция на понятието. Според Цацаров са необходими още и промени в Закона за вероизповеданията, защото той смята, че не е удачно вероизповеданията да се регистрират само с решения на съда. Това трябвало да се прави от Дирекцията по вероизповеданията.

 

Обвинител номер 1 смята още, че трябва да има промени в начина, по който се разкриват духовни училища и възможността да се проповядва съответното вероизповедание. Българската православна църква няма проблем с това, каза той, но в Пазарджик и други градове повечето проповедници са завършили в Саудитска Арабия. Цацаров каза още, че мисълта, че с двата съдебни процеса в Пазарджик случаят е приключен, не може да бъде вярна, защото трябва да се продължи да се работи по двата случая, иначе рискуваме да се върнем в изходна позиция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;