В Турция се разгръща още един преврат: този път на привържениците на политикана Ердоган срещу тези, които не са съгласни с него, пише The Telegraph.

 

«Опитът за военен преврат, който бе осъществен преди няколко дена от група офицери, може и да не се увенча с успех, но сега в пълен ход върви друг преврат . този, който привържениците на Ердоган осъществяват над опонентите на все по-авторитарния стил на своя президент», — пише авторът на статията, специалист по въпросите на отбраната и международните отношения Кон Кофлин.

Според него, НАТО след това вероятно ще изключи Турция от редиците си: турският президент няма да остави никакъв избор на военния алианс.

(такава клауза в Договора за НАТО НЕ съществува, бел.ред.)

Кофлин отбелязва, че Турция винаги е играела за НАТО много важна роля, затова трябва да се отнесем съвсем сериозно към намеренията на алианса.

В годините на студената война нямаше съмнения за важната роля на Турция: американските самолети можеха да се окажат до границите на СССР в рамките на час след излитането от турските бази, пише Кофлин.

Сега Турция е особено нужна на НАТО, зароди нейната близост до Ирак и Сирия, чиято територия се превърна в епицентър на ожесточен военен конфликт.

 «Затова фактът, че Вашингтон открито говори за възможността да се прекрати членството на Турция в НАТО показва доколко силно са се влошили отношенията между Анкара и нейните западни съюзници след обречения на провал военен преврат»,  твърди журналистът.

 

Според него, въпросът за възможното изключване на Турция от военния алианс възниква на фона на «затягането на гайките», което направи Ердоган след събитията около преврата.

 

«Опитът за военен преврат от група офицери може и да не се увенча с успех, но сега в пълен ход върви друг преврат — този, който привържениците на Ердоган извършват над опонентите на все по-авторитарния стил на своя президент», — пише Кофлин.

 

След края на опита за преврат в Турция са уволнени или арестувани хиляди военни, полицаи, съдии, адвокати, учители, счетоводители…

 

Днес са уволнени 15 000 университетски преподаватели, уж защото подкрепяли Гюлен — който живее в САЩ и е ислямистки проповедник, когото обвиняват в организиране на турския метеж. Над 1 500 декани от турски университети са призовани да си подадат оставката.

 

В миналото Турция успяваше да се удържи в НАТО, дори независимо от репресивните мерки на правителството към собствените му граждани.

 

Но сега много европейски лидери от НАТО са недоволни от турския президент. Някои и до днес негодуваха, защото считат, че точно Ердоган в голяма степен е провокирал европейската миграционна криза.

 

Опасенията за връзките на режима с групировките на ислямисти-радикали в Сирия също са налице.

 

Би било добре, ако Ердоган се беше отказал от опитите да превърне Турция в ислямистка република в ирански стил.

 

«Ако той и в бъдеще ще се привържа към радикалния си ислямизъм, то НАТО няма да има никакъв избор, освен да се избави от своя проблемен турски съюзник», — завършва Кофлин.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;