Svenska Dagbladet: Скоро ще свалят санкциите от Русия, макар тя да не отстъпи

Svenska Dagbladet: Скоро ще свалят санкциите от Русия, макар тя да не отстъпиЗападните страни в най-скоро време ще свалят санкциите от Русия, при това Москва нито веднъж не тръгна към каквито и да било отстъпки, пише шведският професор Стефан Хедлунд в статия за вестник Svenska Dagbladet.

 

Самата санкционна политика е резултат от неправилен подход на западните страни спрямо Русия, счита Хедлунд и обръща внимание на различията между външнополитическите методи на двете страни.

 

Например, събития в Украйна се разглеждат от Москва от гледна точка на конфликта на интереси, а Западът — от гледна точка на конфликта на ценности».

 

«Фундаменталната разлика между конфликта на ценности и конфликта на интереси се състои в това, че конфликтът на интереси може да се реши по пътя на преговори. Конфликтът на ценности автоматично поставя една от страните в графата «права е», а другата — «не, не е права», — пояснява професорът.

 

«Реакцията на Запада беше въвеждането на санкции, които независимо от всичко по никакъв начин не успяха да повлияят върху поведението на Русия.

 

«Санкциите дадоха на западните политици чувството на превъзходство, за което е платена огромна цена във вид на понижаване нивото на търговия и разрушената европейски архитектура на сигурността», — твърди професорът.

 

Сега, според него, ситуацията е такава, че санкциите в най-скоро време, вероятно още през следващата година, ще бъдат свалени, без Кремъл да е направил никакви отстъпки.

 

Становището, че политиката на Москва е разрушителна за самата нея, също е погрешно, твърди професорът.

 

Болшинството руснаци одобряват политиката на Путин, а събитията от последното десетилетие те не възприемат като «поредица от неуспехи».

 

Политиката на санкции само укрепва позициите на руския президент и засилва убедеността на руснаците в това, че Западът искат да разруши страната им, твърди Хедлунд.

 

 

 «Основният въпрос трябва да бъде такъв: какво спечели Западът в тази ситуация?», — прави изводите си шведският професор.
В навечерието на срещата на НАТО във Варшава Хедлунд писа в същото издание за опасността от ескалация на конфликта от страна на военния алианс и призова Запада да намери начин да намали напрежението в отношенията с Москва.
След това Хедлунд бе обвинен, че е «апологет на официалната руска позиция».
Самият професор нарича подобен род изявления «груби инсинуации».
Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...