Забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан се възползва от ситуацията в Истанбул и Анкара, за да атакува турската армия.

Според съобщения от портала Al Masdar News, отрядите на ПКК на 17 юли са провели атака, включително артилерийска, в провинция Ван.

 

В резултат са пострадали десетки военнослужещи.

 

По последни данни, след опита за държавен преврат в Турция са арестувани около 6 000 военни, сред тях 103 генерали и адмирал.

Уволнени са всички военни прокурори…

 

Чистката в армията продължава.

 

Първоначално бяха задържани само военнослужещи, които участваха непосредствено в пуча, както и техните командири, но чистката бързо набра скорост и се разпространи практически върху всички правоохранителни органи, в това число и върху тези, които подкрепят Ердоган в борбата с метежниците.

 

До момента са отстранени 30 губернатори на провинции, 47 ръководители на окръзи, 8777 полицаи и жандармеристи, 2755 съдии…

 

Уволнени са учители в държавни и частни училища, счетоводители, граждански лица

 

За да се засили защитата на държавните учреждения в Истанбул и Анкара Турската армия отдели някои части от кюрдските райони в юго-източната част на страната, където в последните месеци имаше истинска гражданска война.

 

Припомняме, че през 2013 година беше постигнато споразумение между правителството и ПКК за взаимно спиране на бойните действия, който продължават от 1984 г.

 

Но през юли 2015 година споразумението бе нарушено, от 16 декември турската армия провежда мащабни бойни действия в градовете в юго-източна Турция, където кюрдите са голям процент от жителите.

 

В 17 градове бе въведен комендантски час.

 

В социалните мрежи има много видеозаписи, на които са заснети безчинствата на полицаите и военните в кюрдските райони — разстрели и буквално пребиване до смърт на кюрди.

 

Заснети са и ответните действия на ПКК — взривяване на армейски конвои, автоколони, блокпостове, влакове…

 

 

Отбелязваме, че Работническата партия на Кюрдистан не подкрепи нито властта в страната, нито метежниците, наричайки опита за военен преврат признак за това, че Турция вече не е демократична страна.

 

«Няма да подкрепим нито една от страните, създаващи система, в която няма място за кюрдския народ, няма място и за демокрация», — се казва в изявление на ПКК, разпространено на 16 юли.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;