До момента близо 3000 съдии и прокурори в Турция са арестувани след опита за преврат в страната, без да бъдат посочени причини за това. Часове след случилото се Съюзът на съдиите в България реагира остро в защита на независимата съдебна система в Турция и на своите колеги, поне докато не бъдат изтъкнати основателни причини за разправата с тях, съобщи БНР.

«Ние изразяваме нещо, което от години изповядваме — независимостта на съда е ценност най-вече на обществото, а не за самите съдии и прокурори. Вчера нашето писмо беше връчено на посланика на Република Турция. Не само ние заставаме в защита на съдиите в Турция — успоредно с нас бяха и румънците, австралийската асоциация също се присъединява», каза в предаването «Нещо повече» съдия Нели Куцкова.

 

«Самият факт, че се посяга на съдебната власт в Турция, е в противоречие с международно установени стандарти, в които дори се казва, че съдиите и прокурорите могат да бъдат уволнявани само при строга процедура и много сериозни нарушения. Това не е привилегия на самите съдии и прокурори, обществото трябва да бъде сигурно, че човекът, който те съди, няма да се страхува и козирува на всеки началник».

 

Международната асоциация на съдиите сериозно се опасява, че опитът за преврат се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия за отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици, каза още Нели Куцкова и уточни, че международната активност продължава:

 

«В момента тече една онлайн петиция, организирана от Международната съдийска асоциация, с адресат Комитетът на министрите към Съвета на Европа, на който е член и Турция. Онлайн петицията е за освобождаване на тези съдии и прокурори. Никой не отрича правото на държавата да осъди тези, които са нарушили закона. Въпросът е да се осигури честен процес.

 

Аз съм убедена, че в една тежка ситуация и тук ще има достойни колеги, но слава Богу, ние сме в Европейския съюз и дори на някой от управляващите да  му се искат съдиите да са послушни и да изпълняват каквото им наредят, все пак при всичките критики и недостатъци на нашата съдебна система, ние имаме някаква независимост, добави съдия Куцкова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;