В турските събития много хора виждат американска следа, в това число и самият Ердоган.

 

Той заяви, че държава, която подкрепя участниците в преврата, не може да бъде приятелска за Турция, имайки предвид, както е повече от очевидно, САЩ.

 

Да, той е раздразнен от американската политика по отношение на Турция, но неговото раздразнение не е от нещо друго, а от помощта, която САЩ оказват на кюрдите.

 

В същото време Ердоган едва ли е готов да тръгне  към откровен конфликт със САЩ, а още повече към разрив в отношенията с Америка.

 

 

«Ердоган може да демонстрира антиамериканизъм, спирайки за няколко часа работата на базата «Инджирлик» (докато провежда претърсване и арести на военни там по повод метежа, след което базата отново започна да работи срещу ИД, според договорката с НАТО), може да прави гръмки изявления, — каза Семьон Багдасаров, — но той никога няма да напусне НАТО, защото НАТО за него — това е основния заслон в случай на конфликт с една или друга страна.

 

Той никога няма да тръгне към разрив в отношенията с американците.

 

Ако искаше да скъса с американците, то той отдавна би направил това на фона на факта, че американците и други страни от НАТО оказват помощ в северна Сирия, където се намира Партията на демократичния съюз и отрядите за самоотбрана, т.нар. сирийски кюрди, които са буквално част от Работническата партия на Кюрдистан».

 

А и САЩ не бързат да правят резки изявления по отношение на Ердоган.

 

А и нямат намерение да екстрадират заклетия враг на Ердоган Гюлен.

 

Отхвърляйки своята съпричастност към опита за преврат, Щатите в лицето на Кери само строго предупреждават и се опитват да предпазят Турция от антидемократичните мерки, които вече започнаха да се прилагат там», заяви Багдасаров.

 

С. Багдасаров е експерт по проблемите на страните от Близкия Изток и Централна Азия, директор на Центъра за изучаване на Близкия Изток и Централна Азия, депутат от Държавната Дума на Русия, полковник в оставка.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;