Според МВнР на Белгия Дидие Рейндерс, властите в Турция са длъжни да се въздържат от арести на съдии и по дискусии за връщането на смъртното наказание.

 

Както той отбеляза, Анкара трябва «да спазва пълното върховенство на закона и демократичните свободи».

 

«Разбира се,  нужни са санкции срещу хората, които организираха преврата. Но е необходимо също да се въздържат от всички други мерки — говоря за решението по отношение на съдиите, а също за новата дискусия за смъртното наказание.. Европейският съюз много трудно ще се съгласи с това», — цитира думите на Рейндерс РИА Новости.

 

Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия Маргальо също подчерта, че вероятното възстановяване на смъртното наказание в Турция след неуспелия опит за държавен преврат крайно ще усложни отношенията на Анкара с ЕС.

 

МВнР на Австрия се изказа още по-рязко, заявявайки, че след въвеждането на смъртното наказание в Турция тя няма да има място в ЕС

 

«Очевидно, че страна, която вкарва смъртното наказание, няма място в ЕС», — цитира ТАСС думите на ръководителя на австрийското дипломатическо ведомство Себастиян Курц.

 

Подобни изявления направиха и върховният представител на ЕС по международните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини, генералният секретар на Съвета на Европа Турбийорн Ягланд и официалният представител на кабинета на министрите на Германия Щефен Зайберт.

 

Кремъл отказа да коментира въпроса за възможното връщане на смъртното наказание в Турция.

 

Турската опозиция

 

 

 

Несъгласните с политиката на Ероган вътре в страната допускат, че властта е използвала метежниците за своите цели.

 

«Правителството по-рано е знаело за подготвяния преврат. То е манипулирало ситуацията, за да укрепи властта си в страната и да  заздрави легитимността на едноличното управление на Реджеп Ердоган.

 

По цяла Турция се извършват самоволни разправи с несъгласните. Районите, в които живеят тези, които не са подкрепили на изборите Партията на справедливостта и развитието, се подлагат на зверски нападения», — заявява почетният председател на Демократическата партия на народите на Турция Ертугрул Кюркчю.

 

Според думите на турски гражданин, достатъчно е да се покажеш на улицата, и полицията започва да стреля със сълзотворен газ.

 

«Тези главорези ни нападат постоянно.

 

Но в последните няколко дена атаките им станаха още по-жестоки.

 

Подобно нещо се случва както в Гази, така и в други райони, където хората са настроени по-демократично и се противят на фашизма.

 

Очаквахме атаките да зачестят. Така и се случи», разказва жител на Гази на име Шахин.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;