Министерството на отбраната на Русия през август ще прехвърли в Крим най-новите ракетни комплекси С-400 «Триумф»

 

Това съобщи началник щаба и заместник командир на 18-ти зенитен ракетен полк от 31 дивизия на ПВО подполковник Евгений Олейников.

 

Понастоящем, както се съобщава, въздушното пространство на полуострова се охранява от комплекси от предишното поколение  С-300.

 

«След завършване на бойните стрелби…през август 2016 година се планира дислокация на техниката (С-400) към мястото на постоянната дислокация…във Феодосия», — каза Олейников.

 

Според него, комплексът «Триумф» е създаден от концерна «Алмаз-Антей» по държавна поръчка на отбранителното министерство за оборудването на 18-ти зенитен ракетен полк. Военнослужещите от полка са преминали през обучение във Военната академия ВКО в Гатчина.

 

Както заяви вице-премиерът на кримското правителство Руслан Балбек, прехвърлянето на комплексите С-400 ще затвори кримското небе от каквито и да било атаки и провокации от въздуха.

 

«Присъствието на най-модерната зенитно-ракетна система в Крим ще държи в напрежение цялата авиация на НАТО, базирана в района на Черно море»,  — добави той.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;