Стана ясно, че зад опита да преврат в Турция стои бившият командващ ВВС, генерал Акън Озтюрк и неговият зет подполковник Хакан Каракуш.

 

Генерал Акън Озтюрк става командващ ВВС през 2013 година. След операция «Кувалда» в Турция били задържани няколко командири.

 

След две години на поста, през август 2015 г., той предава щафетата на генерал Абидин Унал. На 30 август тази година ген. Озтюрк, чийто пълномощия са продължени като член на Висшия военен съвет, трябваше да излезе в оставка.

 

Предупреждение преди година

 

Стана известно, че миналата година група офицери е уведомила Генералния щаб за това, че Акън Озтюрк, който, както се предполага, е свързан с терористичната организация на Гюлен (FETÖ), «притежава потенциал, позволяващ му да извърши преврат».

 

Има предположения, че генерал Озтюрк заедно с началника на управлението на обучението на сухопътните войски, генерал Метин Ийидилем,  са дали старт на преврата след като станало ясно, че на най-близкото заседание на Висшия военен съвет в оставка ще бъде изпратени генерали и адмирал, свързани с FETÖ. Ако превратът бе успял, Акън Озтюрк щеше да оглави Генералния щаб.
В деня на преврата има сватба 

Вечерта преди старта на преврата се провежда сватбената церемония на дъщерята на генерал Илхан Шанвер, командващ ударните сили на ВВО и ПВО. На мероприятието, което се провежда в «Moda Deniz Kulübü», са поканени високопоставени командири от ВВС. В Истанбул пристигат всички авторитетни генерали и командири от авиацията, в това число и настоящият командващ ВВС генерал Абидин Унал. Единственият командир, който не присъства на сватбата, е генерал Акън Озтюрк

Стартът е даден в Анкара

 

Когато генерал Акън Озтюрк дал старт на операцията, в 22 ч., от 4-та авиобаза Акънджи във въздуха се издигнали самолети F-16. Операцията започнала в 141-а авиоескадрила, разположена в база Акънджи, командващ базата е зетят на Озтюрк, подполковник Хакан Каракуш. Името на Каракуш става популярно преди две години, когато той се скарал с кувейтски дипломати и в резултат на разразилия се скандал е пребит.

 

Във втората половина на деня на преврата персоналът на 141-а авиоескадрила, известна като щабната ескадрила на ВВС, бил изпратен в казармите поради «краткия работен ден на командващия ескадрилата».

 

За да могат F-16 да бъдат по-дълго във въздуха, от авиобаза Инджирлик са  задействани два самолета KC135R. Те изпълнили мисията си най-напред в Анкара, а после в Истанбул. Така F-16 са могли да останат във въздуха няколко часа.

В «Moda Deniz Kulübü» кацнал хеликоптер

 

Докато F-16 били в Анкара, на територията на клуба, в който се провеждала сватбата на дъщерята на генерал Шанвер, се приземил въртолет «Сикорски» S-70. Всички командири и преди всичко командващият ВВС генерал Абидин Унал били качени във въртолета и откарани в неизвестна посока. Похищението на командирите от ВВС попречило на базите и ескадрите да реагират бързо в ситуацията.

 

Подкрепа от армейската авиация

 

Освен авиобаза Акинджи в Анкара и 10-то авиокрило в Адана (Инджирлик), опитът за преврат бил подкрепен от части на армейската авиация и жандармерията. Заедно с хеликоптерите «Сикорски» S-70, в Анкара летели хеликоптерите «Кобра» АН-1, те стреляли в различни райони.

 

След тези събития ВВС вдигнали във въздуха от всички бази готовите за излитане самолети F-16. Те последвали самолетите над Истанбул и Анкара, контролирани от сили на превратаджиите. Президентът Ердоган издал заповед «да се стреля» по контролираната от привържениците на преврата авиация. Хеликоптерът S-70 бил свален от F-16, част от ВВС.


Когато самолетът TC-ATA кацнал, над него прелитали F-16

Кацайки в Даламане на самолет TC-ATA, Ердоган се насочил към летище «Ататюрк». Неговият самолет, който около час кръжал в небето над град Бига, бил съпроводен от F-16. но след като самолетът се приземил на истанбулското летище в 03.18 ч, излетелите от град Бандърма F-16, започнали да преследват самолетите, контролирани от превратаджиите.

 

Два самолета F-16 ниско и със свръхзвукова скорост прелетели над летище «Ататюрк».

 

Унищожаването на руския самолет — дело на въстаниците?
Един от въпросите, които се задават след опита за преврат в Турция, е такъв: превратаджиите ли са виновни за свалянето на руския самолет на 24 ноември 2015 година по повод нарушаването на държавната граница?

 

Заедно с командирите-привърженици на преврата, са задържани пилотите на F-16 и и на другите самолети, които са използвани от превратаджиите, а също техните наземни екипи.

Превод: Петя Паликрушева


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;