Изданието Wall Street Journal твърди, че САЩ рано или късно ще отменят санкциите срещу Русия, защото САЩ се нуждаят от сътрудничеството с Москва при регулирането на сирийската криза.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери стана достатъчно чест гост в Москва и все по-често демонстрира готовност към сътрудничество.

 

Както съобщиха медиите, по време на миналата си визита Кери е предложил на Русия и идеята да се създаде съвместна руско-американска група за обмяна на информация и разузнавателни данни, за «синхронизиране» на действията срещу ислямистите, отбелязва изданието.

 

Но това предложение едва ли ще е интересно за Москва, защото съвместното участие в процеса на мирното регулиране означава партньорски отношения между двете страни, а  от това следва, че нищо не може да бъде реализирано в условията на антируски санкции.

 

Напълно е възможно скоро САЩ да са готови да отменят санкциите в замяна на общ план за Сирия, пише авторът на статията.

 

Русия има всички причини за оптимизъм по този въпрос, защото позицията на Вашингтон в последно време е достатъчно гъвкава.

 

Преди година САЩ категорично отхвърляха всички идеи за сътрудничество с Русия по близкоизточния конфликт. Но оттогава много неща се промениха — руското участие в Сирия показа своята ефективност, а Вашингтон осъзна своето безсилие в тази криза, подчертава изданието.

 

 

Единството на ЕС по въпроса за запазване на санкциите се разпада пред очите ни, особено откакто САЩ концентрираха вниманието си върху Сирия и прехвърлиха решаването на украинската криза върху раменете на Германия.

 

По такъв начин Москва има повод да допусне, че руската помощ при регулирането на ситуацията в Близкия Изток ще е изгодна както на Вашингтон, така и на Берлин, завършва авторът.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;