Участниците в опита за преврат са напълно неутрализирани, обяви турската армия, предаде Нахиде Дениз, кор. на БНР от Истанбул.

 

Министерството на вътрешните работи на страната допълни, че убитите в нощта на петък срещу събота са над 290, от които поне 100 метежници.  Ранените са 1440. Държавните медии в Турция съобщават, че за участие в неуспелия опит за преврат е задържан високопоставен военен съветник на президента Реджеп Ердоган.

 

Държавният глава оповести, че метежниците са били част от терористична групировка и обеща «да прочисти» всички държавни институции от вируса, довел до опит за преврат, имайки предвид военните, близки до движението на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ и се счита за организатор на потушения опит за преврат.

 

Турция поиска екстрадирането на духовника, но от САЩ поискаха легитимни доказателства, които да потвърждават съпричастността му към опита за метеж.

 

Броят на задържаните достигна 6000. От тях 2839 са военни, като 34 са висши командири. Задържани са и близо 3000 магистрати. Сред задържаните висши военни е командирът на Втора армия, командирът на Трета бригада, който е и бивш командващ на Военновъздушните сили. Има задържани генерали и от военната база в Измир.

 

Около 20 от задържаните висши военни, са от командването на базата Инджирлик в Адана, която се използва от САЩ и Международната коалиция за удари срещу ИДИЛ.Задържан е и командирът на базата генерал Бекир Ерджан Ван.

 

Днес са и погребенията на убитите при безредиците.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;