Показанията пред гръцката прокуратура на задържаните турски военни промени степента на обвинението, което се очакваше, съобщи БНР.

 

Те са обвинени само в незаконно влизане в Гърция, без да се счита, че са съдействали за нарушаване на международните отношения на страната и не са поставили на риск живота на гражданите.

 

В рамките на три дни задържаните военни ще бъдат изправени пред съда, който ще разгледа наложената им мярка за задържане. Не се очаква да бъдат освободени под гаранция, смятат юристи, запознати със случая.

 

Адвокатът на турските пилоти заяви пред гръцките медии, че те не са участвали в метежа. Получили са заповед да извозят ранени от центъра на Истанбул, но са били обстрелвани от полицията и за да се спасят, имигрират в Гърция. Защитата им настоява за право да се свържат със семействата си.

 

Турските пилоти са заявили пред гръцките власти, че се страхуват не само за своя живот, но и за живота на семействата си и ако Гърция не им даде политическо убежище, ще поискат от друга страна.

 

На искането на Анкара за незабавна ектрадиция на турските военни, премиерът Алексис Ципрас обеща бърза процедура по разглеждане на иска им за политическо убежище, но на базата на международните договори по защита правата на човека.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;