Излиза, че американската страна значително по-добре се е подготвила за преговорите между държавния секретар на САЩ Джон Кери и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, счита  Stratfor.
Изданието отбелязва, че американската делегация «е поставила крупни купчини бумаги на масата на преговорите», чийто обем значително е надвишавал руските документи.
«Тези сигнали показват, че САЩ се пристигнали да водят преговори, а Русия е искала да погледне върху американските предложения», — пише  Stratfor.
Авторът на статията припомня, че САЩ по-скоро предлагат създаването на съвместна група за обмен на разузнавателни данни и координиране на ударите по ИД и «Фронт ан-Нусра». Впрочем, Москва има намерение да постигне целите си не само в Близкия Изток, счита изданието.
Руската страна се опива да използва сирийския конфликт за получаване на отстъпки по други въпроси, такива като кризата в Украйна, западните санкции и натрупването на сили на НАТО по границите на Русия. При това и двете страни разбират това. Затова в преговорите, които формално са посветени на проблема Сирия, участват чиновници, които непосредствено се занимават с проблема украинска криза — помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд и помощникът на президента на Русия Владислав Сурков.
Впрочем, президентският срок на Барак Обама изтича след половин година. Той неведнъж е намеквал, че иска да сключи споразумение за Сирия и Украйна преди да напусне поста си. Изданието отбелязва, че определено придвижване  в това направление е възможно — като разработването на план за борба с ИД в Сирия, а също умерени отстъпки по въпроса за украинската криза, санкциите и натрупването на сили в Източна Европа.
В навечерието на срещата Русия каза, че ще включи  транспондерите на военните си самолети, летящи в прибалийския регион, ако страните от НАТО  направят същото.
«Този неголям тактически ход напред, а и днешната среща, вероятно няма да доведат до нищо по-мащабно. Какъвто и прогрес да бъде постигнат в преговорите, на следващата администрация на САЩ ще останат много неразрешени дела с Русия», — счита  Stratfor.
Превод: Петя Паликрушева-Иванова

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;