Този пореден опит за военен преврат в Турция е и опит да се възстанови предишния характер на държавното управление, както и да се пресече сливането на религията с политиката, но е и ясен сигнал за една нарастваща вътрешна несигурност.

 

Защо опитът за военен преврат не успя в Турция? Има няколко основни причини за неуспеха му:

 

— Организацията и надеждността на структурите. Не всички военни структури застанаха зад метежниците. Дори да са били съгласни в първите часове, после са се разколебали или ги е обзел страх от последствията и застанаха от страната на Ердоган.

 

-Ердоган за всичките години на власт успя да подмени и почти да обезглави войската, като постави на постове верни нему хора.
-Силовата политика и разправа с опозиционни лидери, някъде и физически допълнително укрепи позицията му, главно чрез насаждане на страх.
-По места също бяха отстранени всякакви лица, които биха били против него и заменени с верни и надеждни нему хора.
-Ердоган сред населението се ползва с голяма подкрепа и авторитет. Последните избори го доказаха.
Провалът на опита за военен преврат ще бетонира властта на Ердоган и дори може той да отиде по-далеч, като разшири властта си и въведе допълнителни ограничения на и без това оскъдната свобода в Турция с нови теоложки нюанси.

 

Армията окончателно ще бъде поставена под контрола на Ердоган и всякакви надежди за военен преврат в краткосрочен план ще бъдат обречени на неуспех.

Георги Караславов

Тагове: ; ; ; ; ; ;