Държавният секретар на САЩ Джон Кери в разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу назова изявленията за съпричастност на Щатите към опита за държавен преврат в Турция лъжливи и във вреда на отношенията между страните, се казва в съобщението от Държавния департамент.

 

«Той даде да се разбере, че САЩ са готови да окажат помощ на турските власти при разследването, но отбеляза, че публичните инсинуации или твърденията за каквато и да било роля на САЩ в опита за преврат са лъжа и вредят на двустранните отношения», — се казва в съобщението.

 

Кери призова министъра на външните работи на Турция към сдържаност по време на разследването около случилото се.

 

В документа от името на официалния представител на държавния департамент Джон Кирби се отбелязва, че министърът на външните работи на Турция е «благодарил на САЩ за подкрепата». На свой ред държавният секретар не потвърдил подкрепата на САЩ за демократично избраното правителство на Турция, правовия ред и е отбелязал необходимостта при организиране на отговора на властта по опита за държавен преврат да се предприемат всички необходими мерки за запазване живота на мирните граждани.

 

Кери призова правителството на Турция към изпълнение на всички международни задължения, се казва в документа.

 

Там се подчертава също, че двете страни са обсъдили важността на Турция като съюзник на НАТО и ключов член на коалицията за борба с групировката Ислямска държава, както и необходимостта от оперативна подкрепа на тези усилия, се казва в съобщението.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;