Превод от пост в социалната мрежа на турчин

 

«Бидейки турчин, дори не си представям нещо по-страшно: това, че този «пожар на Райхстага» от началото до края бе инсцениран от Ердоган, или че това беше най-безумният метеж в историята на Турция.

 

Видях всичко случило се от началото до края. Повече от сигурен съм, че това беше правителствена провокация, защото в нашата страна по-рано метежите се извършваха по график, секунда по секунда. Цялата армейска върхушка преживя преврата през 1980, те са наясно, че липсата на правилна планировка няма да доведе до нищо.

 

В Турция е имало успешни преврати, при това са извършвани толкова гладко, че никой не ги е усещал, докато армията не е известявала на хората, че превратът е завършен успешно. Пред това всички членове на правителството вече са били благополучно арестувани, а  улиците — блокирани от армията, за да се избегнат безредици. Всичко се извършвало по конец, без пауза, без колебание…

 

А сега видяхме някакво безумие…

 

По телевизията вървеше непрестанна информация….Извършва се уж опит за държавен преврат, а те дори не бяха спрели средствата за масова информация! Опит за държавен преврат, който продължава 10 часа?!?!?!

 

Опит за държавен преврат, който практически започна от вечерните новини?!

 

Извинете, но не съм в състояние да повярвам, че в страна, в която успешни държавни преврати по-рано са извършвани толкова често, армията е планирана подобен позор.

 

Та това не може да се нарече държавен преврат — та те дори не са арестували правителството!

 

Те позволиха на Ердоган да изкара хората на улиците. В една нормална държава правителството би заповядало на хората да си стоят по домовете, а не да се бутат с голи ръце срещу танковете и самолетите, за да задържат правителството на трона му.

 

Що за преврат е това, при който не арестуват правителството, а вместо това спретват кървава баня по улиците?!

 

Всичко случило се е само в полза на Ердоган.

 

Ако искате вярвайте, ако искате не вярвайте, но сега той има вече невероятна власт и радикалната ислямизация на Турция сега ще мине като по масло.

 

Правителството призова вярващите да се борят с въстаниците.

 

Дори е смешно, хората повярваха, че воюват с кръстоносци!

 

От джамиите истерично призоваха хората да излязат и да тръгнат да се бият за Ердоган.

 

Къде има такова чудо — невъоръжени хора да спрат танк?!

 

Жертвите са малко….подозрително малко. Представете си тълпа от хиляди хора, които нападат танк в камъни. А само един изстрел в тълпата и биха загинали хиляди.

 

Стреляха от хеликоптерите, да, но наземната войска бе спряна от тълпата. Дори и не искам да се замислям, какво би станало, ако танковете бяха открили огън.

 

Болшинството войници са младежи на 20-24 години, много от тях казваха, че са им казали, че отиват «на учения», те дори не са знаели какво правят, когато разбрали, че участват в метеж.

 

«Извинете, моля, но на нас ни заповядаха за завземем телевизията».

 

А те не знаеха как да го направят това. Те питаха водещите как да изключат оборудването в телевизията. И всичко това се случваше в ефир. Аз чух и виждах всичко това. 

 

Все едно да завземете CNN и да не знаете как да изключите телевизионното излъчване?!

 

След като помолиха журналистите да спрат излъчването, транслацията продължи цялата нощ.

 

Толкова е тъжно, че тези редници, които само изпълняваха заповеди и не стреляха в тълпата, бяха буквално пребити от същата тази тълпа до смърт.

 

Дявол да го вземе, дори отрязаха главата на едно от войничетата, точно като при ИДИЛ.

 

Това, че има хора, които линчуват войници — ума ми не го побира.

 

Това е отрезвяващо припомняне, доколко силна и жестока е напомпаната тълпа, обединена около една идея.

 

 

В Турция армията се счита за най-порядъчната организация. Това е гръбначният стълб на страната. Когато човек бъде повикан в армията — това е празник и за него, и за цялото семейство, и приятелите. Службата в армията винаги се счита за най-достойния избор в живота. За турците армията — това е нещо свято, в западния свят няма такива аналози.

 

А сега хората, които отрязаха главата на армията, са представени като герои.

 

Репутацията на армията падна толкова в дъното, че съм сигурен, че Турция с всеки изминал ден ще се превръща във все по-тоталитарна полицейска държава.

 

Армията ще бъде подложена на репресии, много военни ще отидат в затвора, някои буквално ще бъдат убити, макар това в момента да е забранено. А полицията ще засили позициите си, защото те «са защитници на свободата и демокрацията».

 

Хора, дори не знам как да ви убедя в това, но армията — това е такъв неотменен стълб за Турция, че никога дори не съм си представял, че ще стигнем до такъв позор…

 

Държавата вече остана без гръбнак.

 

Тежко и горко ни».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;