Развитието в Турция през последните години и ислямизацията създадоха доста негативни настроения в определени среди в Турция, а армията в Турция винаги е била гарант за светския характер на държавата.

 

Вероятно включилите се в неуспешния опит за преврат са искали да се противопоставят на ислямизацията на държавата.

 

Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ Александър Велев, бивш генерален консул на България в Истанбул, според когото опитът за преврат е «изненадващ», защото не се опира на конкретна обстановка, която би го провокирала.

 

52% от хората са гласували за Ердоган и начинът за смяна на правителството е през избори.

 

Турското общество е много поляризирано и бе подценен фактът, че той много добре владее подкрепящите го народни маси, обясни Велев.

 

 

Военните не успяха, защото армията е отслабена след разкрития преди години заговор и подмяната на много висши офицери, а от друга страна военните от втория ешелон, участвали в преврата, са надценили собствените си възможности, подчерта Велев и добави, че е трудно да се прецени дали те са били неподготвени и са смятали, че ще получат подкрепата на населението в хода на операцията.

 

 

Не цялата армия участва във военния преврат, подценени са и силите за сигурност в Турция, които владеят голяма част от ситуацията в страната, каза още той, като акцентира и върху военните действия на изток срещу кюрдите, които изтощават турската армия.

 

Пълзящата ислямизация на Турция не бива да се подценява, заяви още бившият ни консул в Истанбул и нарече въпросът за смъртното наказание много важен за Турция по пътя към Европа и европейските ценности.

 

Ако Ердоган предозира реакцията си на преврата ще се получи втвърдяване на позициите на ЕС към Анкара, прогнозира Велев, като допълни, че Ердоган не може да си позволи такова захлаждане на отношенията с Европа и САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;