Според военния експерт, полковника от запаса Виктор Мураховский, не бива да се говори, че опитът за военен преврат в Турция е дело на армията.

 

«Не бих казал, че армията излезе срещу Ердоган, но все пак имаше обединение около общи политически възгледи на малък брой офицери от средното звено. Ръководството на метежниците беше на ниво полковник и 3-4 генерали. 

 

Нещо повече, част от метежниците — това не е армия, това е особена структура.

 

Именно това и бе причината за неуспеха на преврата, те нямаха хора, за да доведат замисленото до логичния му финал.

 

Успешните военни преврати в Турция винаги са инициирани от началник щабовете, от главнокомандващите въоръжените сили на Турция и пр.

 

За разлика от успешните военни преврати, които бяха четири след Втората световна война през миналия век, този преврат се опираше не на военна структура, а на някаква политическа платформа, която така и не разбрахме каква е, но бе подкрепена от 30-40 офицери.

 

В техните ръце, обаче, липсваха реални лостове за управление на въоръжените сили.

 

Те не съумяха да организират механизма на преврата така, че да арестуват или ликвидират ръководството на страната (президента или премиера), да вземат под свое управление въоръжените сили…», — сподели експертът.

 

«Организацията куцаше. Трябваше да съсредоточат усилията си за завземане на лостовете на властта: да арестуват или унищожат президента и премиера — и веднага да вземат в свои ръце центъра за управление на въоръжените сили, да спрат всички телевизионни канали, интернет, медии…

 

Сред организаторите са главно такива хора, които са юридически съветници на генералния щаб.

 

Те не могат да се нарекат опитни военни, умеещи да организират и използват въоръжените сили.

 

Това не беше щателно планирана акция, а спонтанно мероприятие», — заключи той.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;