Опитът за военен преврат в Турция би могъл да е инсценировка на президента Реджеп Ердоган, за да прочисти армията от опоненти.

 

Това е версията на експерти, на които се позовава британското издание The Independent.

 

«Редица наблюдатели започнаха да изразяват предположения, че този преврат е бил режисиран, за да се даде възможност на Еродган да прочисти армията от опоненти и да засили контрола си над Турция», — твърди изданието.

 

Съмненията за правдоподобността на държавния преврат се затвърдиха след като турският лидер го нарече «подарък от Аллах» по време на речта си пред своите привърженици на летището в Истанбул.

 

Президентът заяви също, че метежът ще му позволи да прочисти армията «от бандити».

 

«Вероятно ще видим предсрочни избори, по време на които той ще се постарае да си гарантира невероятно болшинство гласове. Вероятно ще видим промяна на конституцията към по-лошо, в резултат ще замине всичко светско и ще остане само и единствено ислямизъм», — твърди журналистът от Politico Райан Хис, цитирайки събеседника си от Турция.

 

Опитът за държавен преврат в Турция бе извършен през нощта срещу 16 юли.

 

Според изпълняващия длъжността ръководител на Генералния щаб, извършители на опита за държавен преврат са военнослужещи от състава на ВВС и военната полиция.

 

Броят на задържаните представители от висшия и среден ешалон от турските въоръжени сили е приблизително 2.8 хиляди човека, уволнени са 29 полковника и пет генерали, свалени са от длъжност над 2.7 хиляди служители от съда.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;