Тази нощ стана ясно, че в Турция е направен опит за държавен преврат. В момента ситуацията продължава да бъде нестабилна: основните протестни сили са потушени, но това не означава, че театърът е приключил.

 

Причините за разкола в Турция назряваха през последната половин година. Да, причините бяха предостатъчни, за да се превърне страната в буре с барут. При това не само в юго-изтока, а в сърцето на Турция.

 

Не е проблем да ти гръмне бурето някъде около краката.

 

Какво, пък, можеш да минеш и без двата крака дори….

 

Но е голям проблем, ако се чуе БУМ в мотора на тялото.

 

 

Деспотичната и откровено авантюристична политика на Ердоган, която лиши страната от съюзници и отвори пътя на терористите от целия Близък Изток, това направи Ердоган с Турция.

 

Превърна я в ЗЛОВЕЩА държава.

 

Защо зловеща?

 

 

Защото Ердоган е ортак с терористите, до вчера търгуваше с тях нефт, лекуваше ги из Турция, финансира «Сивите вълци» (терористична организация), свали руския самолет, нахлу чак в Ирак, настояваше за свалянето на законния президент на Сирия, тропаше с крак за някакви зона без полети, разположи на границата оръдия, с които ката ден стреляше по хора в Сирия, разстрелваше на границата мирни сирийци, които бягаха от войната…Няма да изреждам повече.

 

Дори няма да спомена, че е краен ислямист и ходи на поклонение в Мека…

 

Основните фактори, които винаги могат да съдействат за държавен преврат в Турция, също бяха и са  налице.

 

  • Сътрудничеството с терористите в Сирия, гражданската война с етнически характер с кюрдите в юго-източната част на страната, кавгата с Израел заради Сектора Газа, продължителните обтегнати отношения с Русия след сваления руски самолет и последващото след това затваряне на проекта «Турски поток», ембаргото и провала на туристическия сезон.
  • През последните години Ердоган активно преследва и буквално блъска в затвора военни, които не са съгласни с неговата политика.
  • Същото се случва и с учени. Те са в затвора. Дори осъди една бивша манекенка, че е пуснала във Фейсбук 2 реда от стихотворение срещу него. А всички си спомняме международния скандал с един немски радио водещ по повобен повод. А помните ли истерията около решението на германския парламент за геноцида над арменците…?!
  • Т.е. дори това всичкито (опита за военен преврат)  първоначално да започна като театър от страна на Ердоган, то до известна степен по-късно прерасна в неумел, да, неумел опит за държавен преврат.
  • Затова и Ердоган призова публично гражданите да останат по улиците, а и предупреди официално, че е възможен ВТОРИ опит да военен преврат.

Всичко това нямаше как да се случи, ако липсваха съвсем конкретни и дълбоки причини.

 

Ердоган е причината Турция да е в политическа изолация с маса проблеми и икономически неуредици.

 

Да, той разбра, че греши.

 

Тогава президентът на Турция даде заден: срещна се с президента на Израел и падна на колене пред Русия.

 

Но, видимо, късно е да се напъваш да пиеш «Божоле», когато бъбреците ти вече отказват не работят….

 

С една дума: Ако и да беше първоначално този военен преврат цирк, ако и той по-късно да прерасна в неумел опит да промяна на властта, ако и този нескопосан опит да не успее сега…, то без всякакво съмнение часовникът за Ердоган започна да тиктака в максимално бързо темпо.

 

Сори, Ердоган, но дните ти са преброени.

 

Така поне е решил твоят народ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;