Експерт: Гюлен няма влияние върху армията в Турция

Експерт: Гюлен няма влияние върху армията в ТурцияEкспертът от Центъра за аналитични изследвания и директор на Центъра за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров сподели, че от момента на идването на власт Ердоган е предприемал действия с цел отслабването на влиянието на военните в страната.

 

«Ердоган отдавна ненавижда армията. Когато той беше кмет на Истанбул, армията го хвърли в затвора за разпалване на междунационална вражда. Идвайки на власт, първото нещо, което направи Ердоган, беше провеждането на референдум, чрез който убеди населението да се направят промени в конституцията на Турция. Там специално бе посочено правото на армията, като гарант на конституцията, да влияе върху политически живот в страната», — сподели Багдасаров.

 

 

«По време на управлението си Ердоган няколко пъти в различни години е възбуждал дела срещу действащи офицери и генерали от турската армия, а също над военни в оставка. В резултат на тези съдебни процеси в затворите попаднаха стотици военнослужещи.

 

В армията зрееше недоволство — заради ислямизацията на страната.

 

Но в тази посока проповедникът Гюлен няма никакво отношение.

 

Той няма такова влияние върху армията, както твърди Ердоган.

 

Гюлен е лидер на движението «Хизмет» и има голяма влияние в Турция, но главно в правоохранителните органи, при това до 2013 година.

 

Той имаше влияние и върху съдебната власт, върху част от интелигенцията…

 

Точно той провокира през 2013 година провеждането на операцията срещу корупцията. В резултат бяха арестувани редица министри и близки до тях хора, обвинен бе дори синът на Ердоган — за 25 млн долара.

 

Но Гюлен никога не е имал влияние върху армията.

 

Излиза, че метежниците са успели вероятно да получат подкрепата на някои военни дейци, а не на самата армия, което отчасти е и причината за техния провал.

 

Патриотично настроените метежници «решиха да играят ва-банк», без да са подготвени, действайки на принципа успех или провал, те се ОПИТВАХА да направят военен преврат.

 

Разбира се, че не им стигнаха силите, а вероятно и познанията за това» — завърши експертът.

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...