За последната половин година във Франция това е петият терористичен атентат — и вторият по броя на жертвите.

 

Повече загинали имаше само през ноември миналата година в резултат на разстрела на веселящите из ресторантите и посетителите в концертната зала «Батаклан». Тогава загинаха 153 човека.

 

Изгубиха бдителността и се отпуснаха

 

В Деня на превземането на Бастилията — националният празник, който се отбелязва в цяла Франция — Петата република преживя поредната трагедия.

Терористичният акт, извършен от 31-годишния жител на Ница, който премачка тълпата хора, разхождащи се по Английската крайбрежна улица след нощните фойерверки, според правоохранителите, е изпълнител на новата тактика при убийствата. Според руския вице-президент на международната антитерористична асоциация «Алфа» Алексей Филатов, се е случило това, което терористите не са успели да извършат по време на Евро-2016.

 

«Терористите са имали желание да извършат атентата именно по време на Евро-то, но не им се е получило. Затова да се твърди, че французите са се объркали, макар да са били предупредени, не е точно. Франция имаше малки шансове да разбере къде точно са клетките на ислямистите, защото там има много чужденци. Терористите сменят методиката си, трудно е за която и да е спецсулжба да предотврати това», — заяви Филатов.

Според него, Франция се е оказала в ситуация, в която е била в средата и в края на 90-те в Русия, когато в страната е имаше терористични атаки в различни градове и места, които не е било възможно да бъдат предсказани с абсолютна точност. Филатов счита, че спецслужбите трябва да влязат в «новия стадий в борбата с тероризма», — подобен на този, който вече е налице в Русия.

 

«Трябва да се стъпи там, където се подготвят терористите, където те перат парите си, където ги инструктират, в леговището на противника — достатъчно добра история имат нашите спецслужби», — отбеляза той.

 

 

 

Членът на комитета по сигурност към Държавната дума на Русия Дмитрий Горовцов твърди, че французите просто са се отпуснали след футболния шампионат, независимо, че са били предупредени за възможни атаки.

«По време на провеждането на финалния мач на шампионата на Европа на 10 юли бяха взети безпрецедентни мерки за сигурност, които дадоха резултатите си — слава богу, нищо не се случи тогава, а сега вероятно са се отпуснали, изгубили са бдителността си», — сподели Горовцов.

 

Защо Франция?

 

«Където е тънко, там се къса», — заяви Алексей Филатов, отговаряйки на въпроса, защо от всички европейски държави са избрали точно Франция.

 

Според него, Петата република е препълнена от мигранти от страните от Северна Африка, които са асимилирани от местното население, но така и не са станали пълноценна част от обществото:

«Това е кастово общество, а чужденците от Алжир, Тунис, Мароко…работят на нископлатени длъжности. Тези проблеми — наличието на неблагополучие на една част от гражданите — това е оръдието за убийствата».

 

 

Още един проблем, според Филатов, е ответната реакция на бандитите на антитерористичните операции, в които Франция активно участва още от времето на операциите в Ирак и Афганистан, в Либия от времето на Кадафи, а също в борбата с Ислямска държава в Сирия.

 

«Цивилизацията на част от световната общност се опитва да налага своите правила в други страни. Виждаме импорта на революции в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия — терористите имат в ръцете си оръжие: провеждането на терористични операции на територията на противника си. Така Западът превърна ИД в равнопоставен противник», — коментира Филатов.

Според Дмитрий Горцов, французите не са извлекли уроците от предишните терористични атаки.

 

«Уроците бяха прости. Известно е, че Оланд е бил точно след терористичните атаки в Москва, едно от предложенията на руския президент е било да се създаде международен антитерористичен фронт. Но заради позицията на САЩ — това вече е очевидно — нашите френски колеги не са се вслушали в Русия, независимо страшния атентат в Париж», — констатира депутатът.

 

Горовцов не изключва, че след атентата в Ница французите ще затегнат гайките и ще ограничат броя на влизащите на територията на страната чужденци, осъществявайки по-твърд контрол над гражданите, пристигащи във Франция дори от страните от Шенген.

 

Личността на престъпника е установена

 

Френските следователи по отпечатъците на пръстите са установили личността на прегазилия хората в Ница. Както съобщи AFP, в кабината на терориста са били открити документи. Известно е, че той е имал двойно, френско-туниско гражданство.

Спецслужбите са установили, че по-рано мъжът нееднократно е бил задържан за дребно хулиганство, но не е попадал в полезрението на френските власти като привърженик на радикални идеи. По време на престрелката шофьорът на камиона е бил ликвидиран.

 

По данни на МВР на Франция, вчерашният терористичен акт е отнесъл живота на 84 човека. Над 18 се намират в критично състояние, хоспитализирани са най-малко 54 деца.

 

Загинала е една рускиня, още една е ранена, местонахождението на трима руски граждани остава неизвестно.

 

16, 17 и 18 юли във Франция са обявени за траурни дни в памет на загиналите в Ница.

 

Английската крайбрежна улица е затворена за неопределено време.

 

Кошмарът в Ница — труповете (видео, първи секунди)

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;