Опитът на руските военнослужещи по време на борбата с терористите в Сирия завиши бойните възможности на Въоръжените сили на Русия, създаде оръжие от ново поколение.

 

Това заяви министърът на отбраната на Русия генералът от армията Сергей Шойгу по време на военно-научната конференция «Военно-политически изводи от използването на Въоръжените сили в Сирия и основни стратегически изводи».

 

«Днес по време на военно-научната конференция трябва да обобщим опита на руската групировка в Сирия, а също да анализираме проблемните въпроси при воденето на военни действия. Това ще ни позволи да изработим предложения за по-нататъшната стратегия на Въоръжените сили, повишаване на бойните възможности и създаване на образци на въоръжение от ново поколение», — цитира ТАСС думите на Шойгу.

 

Той отбеляза също, че към началото на руската военна операция в Сирия положението в региона е било критично, а терористите са контролирали над 70 % от територията на страната.

 

«Ресурсите на държавата се изтощаваха. Болшинството от експертите предричаха по-нататъшно развитие на ситуацията по либийския сценарий и неминуем разпад на държавата», — припомни той.

 

Според Шойгу, неотдавна процъфтяващата страна «започна да се превръща в източник на разпространение на терористична опасност».

 

«От този район в Близкия Изток тръгна явна заплаха за националната сигурност на Русия», — подчерта министърът.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;