Вашингтон се бори срещу терористите  в Сирия само на теория — всъщност САЩ водят неефективна борба с терористите, защото те са заинтересовани от нестабилността не само в Сирия, но в целия регион като цяло, така счита сирийският военен експерт Хасан Хасан.

 

Фактите, които потвърждават становището му са потвърдени и от кореспондента на РИА Новости от линията на фронта, той е посетил току-що освободени населени места.

 

В четвъртък в интервю за телевизия NBC президентът на Сирия Башар Асад заяви, че действията на коалицията начело със САЩ в Сирия е неефективна и незаконна.

 

Ръководството на САР нееднократно и по-рано твърди, че всички несъгласувани със сирийското командване действия на територията на Сирия са пряко нарушение на международното право, резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и суверенитета на страната.

 

Сформираният от кюрди и араби съюз «Демократични сили на Сирия» (ДСС) с подкрепата на САЩ в края на май обявиха за масова мобилизация на своите сили и мащабно настъпление към «столицата» на терористичната групировка ИД с подкрепата на авиацията на коалицията начело със САЩ.

 

 

Освен авиацията, в продължение на месец въпреки протестите на Дамаск, САЩ прехвърлиха в северна Сирия в провинция Ел-Хасеке до 500 бойци от специалните части. По-късно в този регион пристигат френски и немски военни специалисти.

 

Отрядите на ДСС за повече от 45 дена успяха да освободят само няколко неголеми населени места в покрайнините на провинция Рака. Основните сили на кюрдите бяха преориентирани към крупния форпост на ИД град Манбидж северо-източно от провинция Алепо. Боевете в покрайнините продължават не една седмица. В самата провинция Рака предвижването на съюзниците на САЩ практически е спряно.

 

Източник от кюрдското опълчение съобщи на 7 юли за РИА Новости, че самолетите на коалицията на САЩ от началото на юли рязко са спрели подкрепата си в боевете около Манбидж.

 

Подобна ситуация се наблюдава и в провинциите Дейр-ез-Зор и граничния с Ирак град Абу-Кумал в северо-източна Сирия.

 

Там ВВС на коалицията практически са захвърлили по време на боя с ИД своите съюзници — «Новата сирийска армия».

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;