Няма нищо изненадващо в този атентат, защото «Ислямска държава“ няколко пъти през последните седмици повтаря, че преминаваме към новата фаза на борба между тях и «неверниците“, това каза в интервю за предаването «Преди всички» на програма «Хоризонт» Мохамед Халаф:

«Това е втората фаза от тяхната стратегия. Специално в Ница това по всяка вероятност е вълк-единак, който отговори на мерките в Ница, които взе френската държава по време на Европейското първенство, както и по повод изявленията на правителството и вътрешното министерство, че всичко е преминало под контрол.

 

Да, това е характерно за тяхната тактика — удря се не столицата, а провинцията. В Ница живеят много араби от Северна Африка, от Тунис и от Алжир. Те имат огромни проблеми с културната идентичност.

 

Само за последните седмица ИД е произвела 900 клипа.

 

Следя много внимателно декларациите на ИД. Те вече са убедени, че ще изгубят териториите си в Ирак и Сирия, защото САЩ вече преговарят с Русия за военно партньорство, има кюрдски групи и други части, които воюват срещу тях.

 

В Ирак град Фалуджа беше превзет преди няколко дни. Очаква се офанзива в Мосул. Те знаят това. Затова активизират клетките си в Европа.

 

ИД има много добра организация в европейските държави, особено във Франция.

 

Какво ще се случи, когато им отнемат териториите?

 

Всички световни специалисти съобщават, че има над 28 до 30 хиляди бойци от цял свят в ИД. А има и европейски джихадисти.

 

За европейските служби имат информация само за 2763. За останалите не се знае нищо.

 

Това ги прави много опасен враг, защото те притежават паспорти.

 

Мога да ви кажа, че вчера четох съобщение от белгийското правителство — те знаят за 470 човека. Те говорят колко жени, колко мъже, колко младежи…, те ги знаят. Знаят колко са се върнали. Значи те знаят за тези, които още не са пристигнали. Как са ги допуснали да влязат?

 

Значи няма системен подход, който да е на нивото на ИД.

 

ИД прави какво си иска. Това е огромен проблем на антитерористичните служби.

 

Службите на различните държава нямат доверие помежду си и не се предоставя информация.

 

Даже в самата една държава службите нямат доверие помежду си. А да не говорим за България и Румъния, защото те имат достатъчно информация. Аз съм чел 

 

Множество американски и западни медии твърдят, че тя НЯМАТ доверие на службите в България и Румъния. Те твърдят, че от нашите и румънските служби изтича информация. 

 

Съзнателно се е готвел този удар да бъде след Европейското първенство по футбол и в деня, в който Франция празнува своята независимост.

 

В Ница има предградия, където живеят много френски граждани от арабски произход. Вече знаем, че атентаторът е тунизиец.

 

Във Франция те имат много проблеми, имат лошо отношение към обществото на Франция и към държавата като цяло. Всичко това в момента се използва от «Ислямска държава“.

 

Франция се включва много активно в тези военни процеси срещу «Ислямска държава“. Освен това пращат нови контингенти в Ирак и в Сирия.

 

Това предизвиква в «Ислямска държава“ желание за отмъщение.

 

Най-голямата група европейски джихадисти е френската група, която има ръководна роля в Сирия и Ирак.

 

Те са безпощадни бойци, които не се спират пред нищо. Не трябва да се гледа с насмешка на това, което казват от «Ислямска държава“.

 

Всичко, което казват те, се случва».

Тагове: ; ; ; ; ; ;