В Ница товарен автомобил се вряза в тълпа хора, любуващи се на фойерверките в чест на националния празник на Франция — Деня на превземането на Бастилията.

 

След сблъсъка от автомобила се разнесла стрелба.

По последни данни, загинали са 80 човека, в това число деца. Сред загиналите и пострадалите има много чужди граждани сред които и руснаци.

Отговорност за терористичния акт официално не е взела нито една от терористичните операции. Според информация от експерти, за трагедията по всяка вероятност има вина групировката «Ислямска държава».

Такава е версията на изпълняващия длъжността Министър на вътрешните работи на Испания Хорхе Фернандес Диас.

 

Още през май ръководителят на Главното управление на вътрешната сигурност на Франция Патрик Калвар предупреди, че терористите по всяка вероятност ще използват транспортни средства за извършване на атентати във Франция.

Според очевидци, терористът нарочно е карал камиона на зигзаг, опитвайки се така да обхване повече хора.

 

«Първоначално помислихме, че на шофьора му е лошо, но бързо стана ясно, че това е напълно изключено. Той искаше да убие колкото се може повече хора», — разказа един от оцелелите.

По-късно френският лидер Франсоа Оланд заяви, че терористът е имал за цел «да убива, да унищожава».

Преди да спре автомобила, терористът е преминал през тълпата хора около два километра.

Започнала по-късно стрелба е била толкова интензивна, че стоящите по-далеко хора са помислили, че това е продължение на салютите в чест на Националния празник. Появи се също информация за заложници, но тя не е потвърдена.

Терористът е бил веднага застрелян от полицията. Медиите изясниха, че зад кормилото е бил местен жител, 31-годишен мъж от Тунис. В машината са открити голям брой боеприпаси.

Загинали са цели семейства, ранените са над 100.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;