Въоръжените сили на САЩ преживяват «криза на боеготовността»: половината бойни части на американските ВВС не са готови да се срещнат в бой с равен съперник, такъв като Русия.

Заплахите, с които се сблъсква САЩ, са все по-сериозни и многобройни.

 

В същото време американските въоръжени сили преживяват криза на боеготовността, която «поставя под заплаха техните възможности да защитават страната», — пише The Daily Signal.

 

 

Конгресмен Торнбъри отбелязва, че занижаването на боеготовността е било предизвикано от съкратения бюджет при твърде незначително намаляване обема на изпълняваните задачи.

 

Конгресменът отделя пет фактора, които явно показват недостатъчната бойна готовност на американските войски.

 

Първо, Торнбъри посочва, че ВВС на САЩ изпитват остър недостиг на специалисти по обслужване и пилоти.

 

«Не е важно колко самолета има ВВС и доколко те са съвременни, ако те не могат да летят», — пише изданието.

 

Понастоящем американската авиация се нуждае от 4000  специалисти по обслужване и 700 пилоти.

 

Второ, расте броят на нуждаещите се от ремонт самолети на ВМС.

 

През 2015 година са изпратени на ремонт само 11 самолети.

 

През 2017 г. цифрата ще се увеличи до 278.

 

При това екипите на техническото обслужване работят повече при по-малко финансиране.

 

Освен това, най-малко една трета от сухопътните сили на САЩ отговарят на изискванията на Стратегическото ръководство по отбрана, в същото време се предполага, че тази част трябва да бъде не по-малко от две трети.

 

«Броят на сухопътните войски и без това се намира на едно от най-ниските нива в историята, а голяма част въобще не е готова за бой. Ако се разрази широкомащабна война, сухопътните сили на САЩ ще претърпят загуба, не са готови за това», — пише изданието.

 

 

По-нататък Торнбъри отбелязва, че пилотите от корпуса на морската пехота прекарват във въздуха около 4 часа на месец, а трябва да имат не по-малко от 10 часа нальот.

 

«Пилотите без практика правят повече грешки, а те са смъртно опасни при пилотиране на високотехнологични въздушни машини, особено по време на бой», — пише The Daily Signal. 

 

Торнбъри счита, че само половината от бойните части на ВВС на САЩ са готови за среща в бой с равен съперник — такива като Русия или Китай.

 

«Докато Въоръжените сили на САЩ преживяват криза на боеготовността, а техният бюджет се орязва, потенциалните противници на Америка увеличават разходите си за отбрана и модернизират армиите си», — отбелязва изданието.

 

То подчертава, че от американските военни се изисква да постигнат много, но при наличието на все по-малки възможности.

 

«Не е справедливо…да се изпращат хора на изпълнение на бойни задачи, а те да не са напълно подготвени и снабдени за бой. Това е неправилно, но за съжаление е тенденция», — счита конгресменът.

 

The Daily Signal пише, че настоящата криза повече не може да бъде игнорирана от Америка. Дадената ситуация може да бъде променена само чрез конгреса, който е длъжен през 2017 г. да започне възстановяване на Въоръжените сили на САЩ.

 

Мак Торнбъри е председател на комитета по Въоръжените сили на САЩ към палатата на представителите.

Петя Паликрушева-Иванова

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;