Терористите извършиха атентат в Ница веднага след като френските власти обявиха за отмяна на извънредното положение в страната. Това заяви политологът Пиер Швайцер.

 

«Терористите избраха много удачно време. Те извършиха атентата осем месеца след отмяна на извънредното положение в страната. Властите обявиха за отмяна на извънредното положение и сега те са пред дилема. Ако продължат извънредното положение, то възниква въпросът: има ли у нас демокрация? Ако не го продължат, хората няма да се чувстват в безопасност», — отбеляза Швайцер.

 

Камион се вряза в тълпата в центъра на Ница по време на Деня на превземането на Бастилията. После неизвестния шофьор откри огън по разхождащите хора.

 

По-късно се установи, че това е мъж от Тунис.

 

Стрелбата предизвикала паника сред гражданите.

 

Властите съобщават вече за около 100 загинали, почти толкова са и ранените.

Атентаторът е застрелян от полицията. Установено е, че камионът е пълен с боеприпаси.

 

Извънредното положение във Франция бе въведено след терористичния акт в Париж през ноември 2015 година. На 14 юли президентът на Франция Фронсоа Оланд обяви, че извънредното положение няма да бъде продължено. За последен път извънредното положение бе продължено до 26 юли.

 

«Полицията не е била готова»

 

Френската полиция не е била готова за празнуването на Деня на превземането на Бастилията в Ница, където се извърши терористичната атака. Подобно изявление направи президентът на Европейския център за сигурност Рикардо Барецки.

 

«Те не са реагирали така, както е трябвало. Очевидно е, че сигурността на мероприятието не е била обезпечена. Защо не са взели мерки за сигурност? Очевидно е, че съществува проблем в планирането при правоохранителните органи, полицията, разузнаването. Това е изключително сериозен проблем», — каза Барецки.

 

Камион се вряза в тълпата хора в Ница, загинаха около 100 човека.

Петя Паликрушева-Иванова

Множество документални кадри от атентата в НицаКошмарът в Ница — труповете (видео, първи секунди)Терористичен атентат в Ница, 80 жертви (и видео)

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;