Постоянната враждебност на Вашингтон по отношение на Русия — това е безумие.

 

Става дума за игра с невероятно високи залози, а заплахата от ядрен конфликт е повече от реална, пише бившият сътрудник на ЦРУ Филип Джиралди в списание The American Conservative.

 

«Погрешната политика на Вашингтон по отношение на Русия, която се провеждаше както при президента-републиканец, така и при демократите, може да се превърне в най-голямата международна катастрофа в историята, която може да сложи край на цялото човечество», — пише той.

 

Джиралди счита, че това е една от най-крупните външнополитически грешки на Вашингтон за последните  30 години.

 

След разпада на СССР САЩ вместо да помогнат на Русия да се превърне в стабилна държава, започнаха да използват нейната уязвимост за свои интереси. Сега Белият дом, конгресът и американските медии считат за неправилно или дори наричат заплаха практически всичко, което прави Русия.

 

 

 «За склонността към подобни съждения ми припомни статията за «преследването» от страна на руснаците на американски дипломати», — пише екс-сътрудникът на ЦРУ, позовавайки се на статия на  The Washington Post.

 

В нея се разказва за скандала между сътрудника на посолството на САЩ и руския охранител и за редица други инциденти. Джиралди, бидейки бивш сътрудник на ЦРУ, отбелязва, че това са досадни инциденти, но в света, в който «шпионите и тези, които ги ловят, общуват помежду си», това е нещо напълно нормално.

 

Независимо от това САЩ откриват в обикновените «шпионски игри» знак за варварско поведение на Русия, пише авторът.

 

От гледна точка на Джиралди, «преследването» на дипломати от страна на Русия — това е само една от многобройните «приказки», които активно съчинява Вашингтон.

 

Джиралди отбелязва, че Русия, разбира се, прекрасно разбира какво се случва и прави всичко, за да се защити.

 

Бившият сътрудник на ЦРУ рязко критикува НАТО за експанзионизма и нямащите никаква връзка с реалността изявления, че Москва уж се стреми да възстанови СССР.

 

Още през 1990-те години Бил Клинтън започна да разширява НАТО, а не толкова отдавна алиансът незнайно защо одобри влизането на Черна гора. Към Украйна и Грузия администрацията на Обама се отнася фактически като към пълноправни членове на НАТО.

 

Руският президент Владимир Путин предупреди алианса за това, че Москва е готова да се защити срещу агресивните стъпки. При това той призова НАТО към сдържаност и изрази надежда за нормализиране на отношенията със Запада, припомня екс-сътрудникът на ЦРУ.

 

Но руските генерали гледат в бъдещето без оптимизъм, защото нищо друго, освен враждебност от страна на Запада те не виждат, подчертава Джиралди.

Петя Паликрушева-Иванова

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;