Петро Порошенко може да донесе на Украйна това, от което Западът се бои най-много: страната отново да се окаже под руска орбита, пише в статия за The Washington Times бившият адмирал от МВФ на САЩ Джеймс Лайънс.

 

Според него, вниманието на Запада в момента е съсредоточено най-вече върху «близкоизточния хаос», а важността на Украйна се изпуска.

 

След като на власт в страната дойде прозападно правителство, украинците очакваха «истински реформи», които биха извели страната от руската сфера на влияние.

 

Но минаха повече от две години, а реални реформи така и няма, констатира авторът.

 

Той се позовава на редица други аналитици, пишещи за украинската криза — в частност, на Райтър Коен, който счита, че корупцията в Украйна е толкова голяма, че дори на нигерийския принц би му станало неловко.

 

 

Лайънс обръща внимание върху парадоксалната, според него, ситуация: най-големи възможности за корупция са открити в резултат на борбата на украинското правителство с нея.

 

В тази борба властта избирателно използва пълномощията си, за да поощрява фаворитите и да наказва опонентите.

 

Авторът дава конкретен пример, за който е писал американският политолог — експерт по Укрйна Тарас Кузьо: три украински прозападни политици са арестувани за това, че изпаднали в немилост пред Порошенко.

 

От гледна точка на Лайънс, настоящият украински президент е проблемът, а не решението.

 

«Западните държави продължават да го убеждават в необходимостта от реформи, които да изкарат Украйна от лапите на олигарсите — очевидно, забравяйки при това, че самият президент на Украйна е олигарх», — отбелязва авторът, припомняйки за т.нар. панамски скандал, който изкара на светлина връзката на Порошенко с редица офшорни схеми.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;