Държавният ракетен центъра, носещ името на академик В.П.Макеев започна разработката на нова руска балистична ракета, пише вестник «Известия», позовавайки се на генералния директор и главния конструктор на центъра Владимир Дегтяр.

 

Съобщава се, че ГРЦ вече е получил държавен договор за провеждането на опитно-конструкторски работи по създаването на новата ракета.

 

«Понастоящем изпълняваме няколко договора с Министерството на отбраната по разработката на сухопътни и морски балистични ракети. Новата тежка балистична ракета «Сармат» е предназначена за сухопътната групировка, извършват се опитно-конструкторски работи по новата перспективна машина», цитира изданието Дегтяр.

 

 

По данни на «Известия», става дума за нова морска балистична ракета, която ще замени «Булава».

 

Генералният директор на ЦКБ «Рубин, основният институт, занимаващ се с разработката и проектирането на стратегическите подводни ракетни крайцери, Игор Вилнит заяви за изданието, че в страната вече е започнала разработката на подводници пето поколение, които носят името «Хъски». Както твърди «Известия», новата ракета може да бъде създадена точно за тях.

Булава
Булава

Многоцелевите подводници от проекта «Хъски» ще заменят АПЛ от проекта 885 «Ясен», които в момента влизат в състава на ВМФ на Русия.

 

До момента е известно само това, че «Хъски» ще получат хиперзвуковите ракети «Циркон».

 

Начело на проекта е конструкторското бюро «Малахит» от Санкт Петербург.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;