Съединените американски щати предлагат на Руската Федерация двете страни да координират действията си в Сирия в борбата с терористичните групировки «Джебхат ан Нусра» и «Ислямска държава»..

 

Координираните действия ще се простират и по повод провеждането на съвместни операции срещу екстремистките организации, когато има възможност.

 

Двете инициативи са част от проект за споразумение, което американската администрация е предала за разглеждане на руското правителство.

 

Текстът на това споразумение беше публикуван на електронната страница на вестник «Вашингтон пост». Ако то се подпише, Русия и САЩ ще трябва, според Вашингтон, да създадат т.нар. «съвместна група» за изпълнението му. В нея ще влязат представители на двете министерства на отбраната и на военното разузнаване.

 

Допуска се, че точно тези предложения ще са в центъра на преговорите, които държавният секретар на САЩ Джон Кери ще води при посещението си в Москва днес и утре.

 

Кери ще разговаря с президента на Русия Владимир Путин, както и с външния министър Сергей Лавров за кризите в Украйна и Нагорни Карабах също.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;