НАТО и Русия не можаха да преодолеят непреодолимите си различия по отношение на Украйна след края на първите разговори. Те бяха проведени след решението на НАТО да разположи значителен контингент войски в Източна Европа. Това заяви  генералният секретар на Йенс Столтенберг.
Русия предложи на НАТО идеи за подобряване въздушната сигурност над Балтийско море, съобщи генералният секретар на Алианса. След срещата на руския посланик с колегите му от северноатлантическия пакт, Йенс Столтенберг обясни, че двете страни търсят нови процедури в рамките на ОССЕ за предсказуемост и избягване на инциденти при военните маневри:
«Един от основните ни инструменти е Виенският документ. Той урежда начина на съобщаване за военните учения и изпращането на наблюдатели. Русия през последните години използва празнините в този документ, за да провежда внезапни учения и така осуетява наблюдението».

Дискутиран е и проблемът с т.нар. „транспондери“ – сателитни предаватели монтирани на бойните самолети, които ги идентифицират във въздуха. Столтенберг посочи примери за рисково поведение на руски самолети, които са летели без включени транспондери, за разлика от въздушните патрули на НАТО.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;