Държавният департамент на САЩ се опитва да се разграничи от коментарите на Джон Кери за Сирия, защото те звучат така, все едно той подкрепя по този въпрос Русия, пише Business Insider.

 

Става дума за изявленията на Кери, в които той нарича групировките «Ахрар аш-Шам» и «Джейш ал-Ислам» подгрупи на Ислямска държава, а «Джебхат ан-Нусра» сирийски клон а «Ал-Кайда».

 

По-рано Вашингтон заяви, че няма намерение да признава «Ахрар аш-Шам» и «Джейш ал-Ислам» за терористични организации. Русия предложи те да се включат в санкционния списък на Съвета по сигурност към ООН, но редица страни от Запада, в това число САЩ, блокираха това предложение.

 

Както отбелязва Business Insider, на коментарите на Кери, които, както е повече от очевидно, са разярили сътрудниците от Държавния департамент, първи обръща внимание журналистът от The Washington Post Джордж Рогин.

«По силата на това, че САЩ и Русия бавно се приближават към засилване на сътрудничеството в Сирия, държавният секретар Джон Кери явно все повече и повече се съгласява с мнението на руската страна по отношение на сирийските въстанически групи, воюващи срещу Асад», — пише той.

Според Рогин, изявленията на Кери са предизвикали тревога в администрацията на президента. Двама сътрудници на Белия дом са споделили пред журналиста от WP, че държавният секретар не просто е допуснал неточност, а рискува да подрони опитите на правителството на САЩ да убеди Русия в това, че тези групировки не бива да се атакуват.

«Дори ако Кери просто се е объркал, някои сирийски групировки възприемат коментарите му като доказателство, че администрацията на Обама бавно, но настойчиво се движи към приемане на руската позиция за Сирия, в това число по отношение на възприемането на всички групировки на въстаници като терористи», — констатира Рогин.

 

 

Това не е първият случай на подкрепа на руската политика в Сирия от страна на САЩ.

 

В частност, през април американският полковник Стивън Уорън бе попитан, не служат ли «ударите на руските ВКС по Алепо» като доказателство за това, че Москва има намерение да сложи край на установеното през февруари примирие. Уорън заяви, че ситуацията е сложна, защото градът се държи от «Джебхат ан-Нусра» — групировка, за която примирието не се отнася, припомня изданието.

 

Много западни експерти побързаха да отбележат, че «Джебхат ан-Нусра» не държи града, а просто засилва своето присъствие около него, а в града има групировки, които са подкрепени от Вашингтон.

 

Русия нееднократно заявява, че ВКС не нанася удари по прекратилите бойните действия групировки в Сирия.

Превод: Петя Паликрушева-Иванова

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;