„ПГ на «Коалиция БСП ЛЯВА България» внесе в парламента проект за решение за обявяването на Черно море за демилитаризирана зона».

 

Това обяви пред журналисти в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова.

Eто какво обясни тя:

 

«С предложеното решение Народното събрание възлага на правителството на Република България да предприеме необходимите действия за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на председателя на Народното събрание да информира и да призове за подкрепа парламентите на страните членки на Черноморското икономическо сътрудничество за инициативата за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество  да представи инициативата на следващото заседание на ПАЧИС.

 

Мотиви за това решение са пълното разминаване на позициите на министри от кабинета, министър-председателя и президента.

 

Ето какво заяви външния министър Даниел Митов:

 

„Засилено военно присъствие в Черно море трябва да има под флага на НАТО”, „Русия трупа оръжие в Черно море, трябва да сме готови”

 

От своя страна военния министър Ненчев каза:

 

„Засилването на югоизточния фланг на НАТО е единствената гаранция за сигурността на региона и за просперитета на България”

 

Премиераът Борисов на свой ред отбеляза:

 

„Искам демилитаризирана зона”, „Предложението на обща военна инициатива на Румъния и Турция не е приемливо за страната”. 

 

Президентът също имаше изказвания, които доказаха разнобоя с министрите и премиера.

 

 

В това състояние на нещата в парламентарна република искаме парламента да излезе с проект за решение за Черно море като демилитаризирана зона на мир и сигурност. Този разнобой е опасен за националната  сигурност.

 

Къде се определя външната политика  на България, кои министри какви ангажименти поемат извън България?

 
Възможните отговори са два: или министрите поемат ангажименти и премиерът не знае, което говори, че не може да си контролира кабинета, или той знае, но си играят на доброто и лошото ченге, което е още по-лошо.

 

Тези хора ще вкарат България във война и искаме ясно решение на българския парламент, което да ги задължи да обявим Черно море за демилитаризирана зона”, заключи Корнелия Нинова.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;