The Nation: Заплахата за НАТО трябва да се търси не в Русия, а в Украйна

НАТО продължава да говори за лъжливия проблем около руската агресия, игнорирайки реалната опасност: украинския конфликт, пише бившият сътрудник на държавния департамент на САЩ Джеймс Карден за The Nation.

 

Според него, намеренията на НАТО да се разположи усилен контингент около руските граници са на базата на «погрешното, но широко разпространено становище», според което Русия уж заплашва Полша и балтийските страни.

 

Карден припомня думите на «спикера-неонацист» на Върховната рада Андрей Парубий, който заяви пред вестник  The Washington Post, че Владимир Путин ще се движи напред, докато не го спрат със сила».

 

 

 «Тази мисъл и до днес се повтаря в Украйна до посиняване, но тя няма нищо общо с реалността»,  — пояснява бившият сътрудник на държавния департамент.

 

Независимо от това, Вашингтон с разтворени обятия приема аргументацията на Киев, се казва в статията.

 

 «Действията на НАТО са насочени към решаването на илюзорния проблем руски реваншизъм, докато в същото време истинският проблем е гражданската война в Украйна», — пише Карден.
Това, което НАТО трябва наистина да направи, е по-активно да акцентира върху спазването на минските споразумения и да се погрижи за хуманитарна помощ за пострадалото население. Засилването на военния алианс в Полша няма да реши нито един от проблемите.

 

Независимо от това, НАТО както и преди следва измисления си сюжет — видите ли, Русия «била заплаха за цялостната, свободна и мирна Европа», а маневрите на самия алианс все едно не са заплаха.

 

Карден припомня, че тази година страните от НАТО вече са провели военни учения в Грузия, Норвегия, Българи, Естония, Румъния и Полша.

 

 

В очите на НАТО «не всички видове агресия са равни».

 

Армията на президента на Украйна Петро Порошенко, който неотдавна на срещата на алианса във Варшава стоеше редом до канцлера на Германия Ангела Меркел и премиера на Великобритания Дейвид Камерън, обстрелва с «Град» гъстонаселените райони в източната част на страната, т.е.извършва, според Женевската конвенция и Международния наказателен съд, военно престъпление, припомня бившият сътрудник в Държавния департамент.

 

«Истината е следната: НАТО се превърна в непреодолима пречка за формирането на това, което най-много е нужно на Европа: структури на сигурността, които да отчитат интересите на всички участници в събитията на континента, от Лисабон до Владивосток»,  — счита Карден.

 

Според него, още не всичко е изгубено, защото «фасадата на НАТО се цепи».

 

В списъка на известните политици, които не са съгласни с политиката на военния алианс, е министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Шайнмайер, министърът на отбраната на Италия Роберт Пиноти и президентът на Франция Франсоа Оланд, който заяви по време на срещата във Варшава, че Франция възприема Русия не като заплаха.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...